Krigsveteran får genoptaget sag om erstatning

Først fik veteranen Kim Robin Poulsen at vide, at krigen i Afghanistan ikke var farlig nok til at udløse posttraumatisk stress. Nu bliver hans sag taget op igen.
Kim Robin Poulsen får nu genoptaget sin sag.
Kim Robin Poulsen får nu genoptaget sin sag. Foto: Mathias Svane Kraft

Krigsveteranen Kim Robin Poulsen får nu genoptaget sin sag om erstatning, efter den ellers var blevet afvist.

Sagen blev i første omgang afvist, da han ifølge Ankestyrelsen ikke havde været udsat for konkret fare, da han ryddede miner i Afghanistan. Nu har styrelsen imidlertid besluttet at tage Kim Poulsens sag op igen og lade en af deres lægekonsulenter se på den. Det skriver Ankestyrelsen til Kim Robin Poulsen i et brev, som Avisen.dk har set.

Kim Robin Poulsen håber, at hans posttraumatisk stress nu bliver anerkendt som en konsekvens af hans arbejde som udsendt til krigszoner.

- Man skal ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt. Jeg har ingen forventning om en stor erstatning. Det er ikke det, det kommer an på, siger han.

Kim Robin Poulsen fortæller, at det drejer sig om at blive anerkendt, og at myndighederne ikke skal skrive dårligt til veteraner, der allerede ligger ned.

Pistol for panden

I Kroatien i 90'erne var Kim Robin Poulsen udsat for tre dages bombardement og en selvbestaltet sherif, der satte en pistol i panden på ham.  Nogle år senere i Afghanistan afmonterede han miner, mens skudklare Taliban var tæt på.

Men det var ikke farligt nok, mente Ankestyrelsen, som gav afslag på erstatning for posttraumatisk stress. Begrundelsen var, at det ikke var dokumenteret:

”at du har været udsat for traumatiske begivenheder af kortere eller længere varighed af exceptionelt truende eller katastrofeagtig natur under udsendelse til Afghanistan.”

Lægekonsulent vidste for lidt

Kim Robin Poulsen håber, han ikke bliver vurderet på samme måde som sidst. For den gang skrev den lægekonsulent, der skulle vurdere, om minerydning i Afghanistan var farligt følgende:

”Bl.a fordi jeg selv i sin tid blev kasseret som soldat pga. daværende rygproblemer, har jeg ikke tilstrækkeligt kendskab til risikoniveau ved minerydning til at besvare spørgsmålet tilstrækkeligt sikkert…,” men lægen bemærker dog: ”…det må være et farligt job, men jeg ved det ikke sikkert.”

Vurderingen var en del af grundlaget for, at Ankestyrelsen valgte at fastholde afslaget.

Kim Poulsen håber, nye øjne ser bedre.

- Sager bliver afvist af de mærkeligste årsager. Det har været en rigtig lang kamp. Jeg håber, det har været det hele værd, siger han.

Indtil videre har Kim Robin Poulsen fået begrænset erstatning for en ulykke, hvor et missil eksploderede, og to tyskere og tre danskere mistede livet. Men han har kun fået anerkendt, at ulykken var farlig – ikke at de øvrige krigsoplevelser udløste post traumatisk stress.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.