Krigssyndrom ødelagde arbejdslivet: Nu får Mette erstatning

Østre Landsret har netop afgjort, at en pædagog, der fik posttraumatisk stress efter en brand på sin arbejdsplads, har krav på penge fra sin forsikring.
"Tegningen er lavet af et af børnene fra min stue, som var bange for, at jeg var kommet til skade under branden, fortæller Mette Mygind Eskildsen. Hun fik posttraumatisk stress efter en voldsom brand i en institution, hvor hun hjalp børnene ud. Hun kommer aldrig til at arbejde igen.
"Tegningen er lavet af et af børnene fra min stue, som var bange for, at jeg var kommet til skade under branden, fortæller Mette Mygind Eskildsen. Hun fik posttraumatisk stress efter en voldsom brand i en institution, hvor hun hjalp børnene ud. Hun kommer aldrig til at arbejde igen. Privatfoto

Det var i strid med reglerne, da Pædagogernes Pensionskasse ikke ville lette låget på pengekassen og udbetale erstatning til pædagogen Mette Mygind Eskildsen, der fik konstateret posttraumatisk stress efter en voldsom brand i den institution i Vejle, hvor hun passede små børn.

Det har Østre Landsret netop afgjort.

“Vi er utroligt glade for den her dom. Ud over at den hjælper Mette i den her sag, så håber vi, den også kan være med til at hjælpe andre medlemmer i fremtiden i lignende sager,” siger faglig sekretær i BUPL, Mette Aagaard Larsen.

Posttraumatisk stress er en udbredt lidelse blandt soldater, der har været i krig. Men den kan også ramme andre, der har været udsat for noget katastrofelignende.

Reddede børn ud af ilden

Mette Mygind Eskildsen havde kun arbejdet som pædagog et år, da der udbrød brand i den institution, hvor hun arbejdede. Hun satte sit liv på spil for at få børnene ud.

Men prisen var høj. Mette Mygind Eskildsen blev sygemeldt og fik diagnosen posttraumatisk stresssyndrom. Herefter fik hun tilkendt førtidspension.

Hendes forsikringsordning i Pædagogernes Pensionskasse afviste imidlertid, at hun havde krav på hjælp. Mette Mygind Eskildsen har tidligere har haft en depression, og derfor mente PBU, at hun var syg, før hun blev optaget i forsikringsordningen.

Hvis du er syg, tager vi os af dig

Arbejdsskadestyrelsen fastslog dog, at der var tale om en arbejdsulykke. Den fik Mette Mygind Eskildsen erstatning for.

Hendes fagforening BUPL gik herefter ind i sagen med pensionskassen, som først fik medhold i byretten. Men BUPL ankede til og fik støtte af Retslægerådet.

“Der kan sidde forskellige læger med forskellige faglige vurderinger af en persons sygdom. Vi bad så et neutralt system - Retslægerådet - vurdere den, og fik medhold,” siger Mette Aagaard Larsen, der håber, sagen kan hjælpe andre i fremtiden.

“Det principielle i det her er jo, at hvis dit arbejde gør dig syg, så tager vi os af dig som samfund. Det her er en ekstrem sag. Men inden for pædagogfaget sker det, at folk bliver ramt på psyken af deres arbejde. Det ønsker vi, der kan komme større anerkendelse af,” siger hun.

"Jeg græd og græd i retten"

Nu har Mette Mygind Eskildsen landsrettens ord for, at hun har fået PTSD på grund af branden, og PBU skal betale hende erstatning.

Hun er “lidt ligeglad" med pengene,” siger hun.

“Det er selvfølgelig rart nok. Men jeg blev bare så ked af, at de (PBU, red.)  ikke anerkendte det. Jeg blev stædig og tænkte, det skal de ikke have lov til det her. Det er jo ikke fordi, det har været sjovt i retten. Jeg græd og græd, mens de læste alt det op, jeg fejler. Men det blev et princip for mig at få min sygdom anerkendt.”

PBU kan stadig anke sagen til Højesteret. Det skal ske inden for otte uger efter landsrettens dom, der faldt den 5. november.
Traumatiseret pædagog får erstatning

 

Pædagogen Mette Mygind Eskildsen får posttraumatisk stresssyndrom efter at have reddet børn ud af en brændende institution

 

Hun tilkendes førtidspension og søger økonomisk hjælp via sin forsikringsordning i Pædagogernes Pensionskasse (PBU)

 

PBU afviser dog, at hun har krav på erstatning med henvisning til, at hun tidligere har været i behandling for en depression. Efter PBUS's vurdering var hun altså syg inden hun var optaget i PBU

 

Arbejdsskadestyrelsen fastslår sideløbende at der er tale om en arbejdsulykke

 

BUPL går ind i sagen, da PBU stadig ikke vil udbetale erstatning og får medhold i byretten

 

Mette Mygind Eskildsen får støtte af Retslægerådet i sagen. Landsretten omgør Byrettens dom

 

PBU skal betale til Mette Mygind Eskildsen med tilbagevirkende kraft fra januar 2009 og frem til hendes pensionsalder.

 

Kilde: BUPL

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.