Kraftig eksplosion rammer parlament

Eksplosion udløser kaos i parlamentet i Kabul, hvor direkte tv-billeder viser politikerne løbe for livet.
Det er ikke umiddelbart klart, hvad der forårsagede eksplosionen. Arkivfoto.
Det er ikke umiddelbart klart, hvad der forårsagede eksplosionen. Arkivfoto. Foto: Rahmat Gul/AP

En selvmordsbombemand fra Taliban-bevægelsen og flere bevæbnede mænd angreb mandag parlamentet i Afghanistans hovedstad, Kabul.

Først blev en bombe bragt til sprængning, og siden var der meldinger om skyderi ved parlamentsbygningen, inden afghanske sikkerhedsstyrker havde skudt og dræbt de militante bag angrebet.

- Angrebet er slut nu. Syv militante var involveret - en bragte en bilbombe til sprængning nær parlamentsbygningen, og seks andre blev dræbt af sikkerhedsstyrker, efter de indtog en bygning i nærheden, siger en talsmand for indenrigsministeriet ifølge AFP.

Politikilder siger til Reuters, at seks talibanere er dræbt, og at angrebet er slut.

Direkte tv-billeder fra parlamentet viste en kaotisk situation, hvor medlemmerne af parlamentet flygter ud af den røgfyldte bygning.

- En selvmordsbomber har sprængt sig selv i luften lige udenfor parlamentsbygningen, og flere militante har indtaget positioner i en bygning tæt ved parlamentet, sagde polititalsmand Ebadullah Karimi til Reuters.

Afghanske sikkerhedskilder siger, at alle politikerne er i sikkerhed.

- En voldsom eksplosion rystede bygningen og knuste ruder. Vi er et sikkert sted lige nu, fortæller en parlamentariker, Shukria Barekzai, over telefonen.

Angrebet kom, netop som landets ny forsvarsminister skulle præsenteres i parlamentet, skriver flere medier.

En talsmand for Taliban siger, at den militante bevægelse står bag angrebet, og at der er kampe i selve parlamentsbygningen.

- Flere mujahediner er gået ind i parlamentsbygningen, og der er voldsomme kampe i gang, siger Taliban-talsmanden Zabihullah Mujahid ifølge nyhedsbureauet AFP.

Politiet afviser derimod, at talibanerne er trængt ind i bygningen.

- De er ikke inde i parlamentsbygningen, men de er et sted uden for bygningen, siger polititalsmand Ebadullah Karimi til AFP.

Talibans blodige angreb er taget til i styrke og antal, siden de sidste udenlandske kamptropper forlod Afghanistan ved årsskiftet.

I det nordlige Afghanistan har Taliban i de seneste dage taget kontrollen med to distrikter, og det har rejst spørgsmål om, hvorvidt de afghanske politi- og militærstyrker er i stand til at bekæmpe den militante gruppe uden hjælp fra udenlandske styrker.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.