Kræsne børn? Her er fejlen, du sikkert begår

Der er er én ting, du IKKE skal gøre, når du sidder ved spisebordet med dine børn.
Glade og sultne børn, der skovler sunde frugter og grønt i sig - ja, det er nok næppe et hverdagssyn i de danske hjem ...
Glade og sultne børn, der skovler sunde frugter og grønt i sig - ja, det er nok næppe et hverdagssyn i de danske hjem ... Foto: SCANPIX arkiv

Af Anne Romanelli, Mama.dk, Aller Media

Har du svært ved at lokke grøntsager i dit barn, når familien er samlet om middagsbordet? Så er det måske netop, fordi du prøver at lokke.

Det mener madkommunikatøren Trine Krebs, som formidler sundhed til børn og voksne fra sit firma 'Frugtformidlingen'.

- Det er vigtigt, at vi stopper med at ville lokke bestemte madvarer i vores børn og i det hele taget have så mange følelser omkring vores børns mad. Det eneste, vi opnår, er at middagsbordet bliver en kampplads, siger hun til dr.dk.

Gå selv forrest med madglæde

I stedet bør forældre tage deres overvågende blikke fra børnenes tallerkener og koncentrere sig om selv at spise med glæde, understreger Trine Krebs.

Så gamle er dine børn, før de selv kan børste deres tænder: Se svaret på Mama.dk

Hun opstiller således tre tommelfingerregler, som hun råder forældre til at følge under måltiderne:

1. Kig op fra dit barns tallerken

2. Spis selv din mad med glæde

3. Husk at mad, bare er mad

Et måltid skal være demokratisk

Barnet kan nemlig mærke det, hvis forældrene stresser omkring middagsbordet, og så bliver måltiderne forbundet med noget, der er alt andet end behageligt.

(artiklen fortsætter under boksen)

Se også:

- Det gælder om ikke at blande sig i, hvad dit barn spiser. Du har valgt, hvilke sunde og gode retter du serverer for barnet. Nu er det op til barnet at bestemme, hvad det vil putte i munden. Man kan godt bede det om at smage, men kun en gang. Et måltid skal gerne være demokratisk, og så må man gerne sidde over, hvis der er noget, der ikke lige smager en, siger Trine Krebs.

Fem forældretips: Sådan forebygger du mobning. Se dem på Mama.dk

Pyt med kålen!

Hun opfordrer derfor forældre til at tage barnets madindtag meget mere afslappet.

- Forældre skal lade være med at blive bange for, at deres barn ikke er sundt, hvis det ikke spiser nok rugbrød, grøntsager eller frugt. De officielle kostråd siger, at vi skal spise varieret. Gør barnet det, og trives det derudover generelt? Så pyt med kålen, siger hun.

Ny mad kræver tilvænning

Trine Krebs forklarer, at børn, når de introduceres for ny mad, ofte har brug for at få det serveret flere gange, før de 'bider på'.

- Det er akkurat, som når man skal lære at cykle. Det tager tid, og man lærer det kun ved at øve sig. Igen og igen. Derfor skal forældre ikke give op, men med glæde introducere nye råvarer igen og igen. Og hvis barnet endnu engang ikke vil spise dem, så hav tålmodighed og tillid. Lige på madområdet er vi nemlig ikke de store mønsterbrydere. Som voksne serverer vi det, vi fik serveret som børn. Så selvom dine børn lige nu ikke gider spise kål, så bare giv det tid. Når de flytter hjemmefra, så bliver det med kål på deres eget middagsbord, slutter hun.

Nuttede babybilleder storhitter på Instagram. Se galleriet på Mama.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.