Kræftramte Ritt taler ud: Troede jeg skulle dø

I et interview med BT fortæller den 73-årige tidligere S-dronning om det benhårde sygdomsforløb, hun gennemgår nu.
Ritt Bjerregaard er tidligere københavnsk overborgmester, har bestridt flere ministerposter og været  EU-komissær. Hun har nu også oplevet at være kræftpatient.
Ritt Bjerregaard er tidligere københavnsk overborgmester, har bestridt flere ministerposter og været EU-komissær. Hun har nu også oplevet at være kræftpatient. Foto: Scanpix

Ritt Bjerregaard er en stærk dame. Hun har stået oprejst gennem poltiske stormvejr, der ville have væltet de fleste andre omkuld. Men for nylig var den 73-årige tidligere socialdemokratiske toppolitiker ved at dejse. Canceren var truende tæt på at knuse hende.

- Der var et tidspunkt, hvor jeg ikke troede, at jeg overlevede. Jeg følte mig så svag, fortæller Ritt Bjerregaard i dag i et stort interview med BT.

Hun siger i samme åndedrag, at hun heldigvis har gode venner, der beroligede hende og fik talt dødsangsten væk.

Kræftdiagnose er ikke altid en dødsdom

I går var det Ekstra Bladet, Ritt talte med om sin sygdom, og i dag er det så BT. Hun siger til sidstnævnte avis, at hun føler, hun har en forpligtelse til at snakke åbent om den kræfttumor på endetarmen, der var ved at knække hende,

Fordi det måske kan hjælpe andre. Være medvirkende til, at de opdager sygdommen i tide. Være med til at minde om, at det at få en kræftdiagnose altså ikke er det samme som at få en dødsdom.

Hendes cancer blev opdaget ved, at der var blod i afføringen. Derefter gik det stærkt. Svulsten blev fjernet ved en operation i begyndelsen af marts. Men mareridtet var ikke slut her, for der opstod store og dramtiske komplikationer efter operationen, og i påsken Ritt måtte på operationsbordet igen.

"Det var kritisk"

Hun havde fået en infektion, der var opstået en indvendig byld og endnu værre - syningerne fra første operation var bristet.

- Det var kritisk, erkender hun over for BT.

For ti dage siden blev hun udskrevet. Stærkt svækket og næsten otte kilo under sin normale vægt.

Nu venter et langt genoptræningsforløb. Først om et halvt år regner hun selv med at være kommet til kræfter. Hun betragter sig selv som rask. Scanninger har vist, at kræften ikke har bredt sig.

Kemo kan komme på tale

Men hun fortæller til BT, at hun har fået testet 28 lymfeknuder, og to af dem havde kræft i sig. Det skal hun have talt om med lægerne.

Ritt Bjerregaard vil nemlig kun have en forebyggende kemobehandling, hvis det er strengt nødvendigt. For, som hun siger, sådan en behandling er en hård omgang.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.