Kræftramte Ole vandt asbest-sag: "En sejr over Ankestyrelsen"

En principiel asbestsag om en kræftramt ryger blev fredag afgjort i Højesteret.
- Det er en sejr over Ankestyrelsen. Jeg føler, at systemet gav mig ret til sidst. De ville ikke give mig erstatning, men det er de tvunget til nu, siger Ole Nielsen til Avisen.dk.
- Det er en sejr over Ankestyrelsen. Jeg føler, at systemet gav mig ret til sidst. De ville ikke give mig erstatning, men det er de tvunget til nu, siger Ole Nielsen til Avisen.dk. Foto: Scanpix/arkiv

I seks lange år har Ole Nielsen kæmpet.

Kæmpet mod Ankestyrelsen i det, der nu bliver kaldt en historisk sag om arbejdsskader blandt danskere, der har arbejdet under skadelige asbest-forhold.

Den 58-årige kræftsyge nordjyde, der i dag arbejder 16 timer i et fleksjob som it-supporter på Hasseris Gymnasium, fik fredag medhold fra dommerne i Højesteret om, at hans lungekræft med ”overvejende sandsynlighed” ikke skyldes andre forhold end den asbest, han blev udsat for gennem sit arbejde på Dansk Eternitfabrik i Aalborg.

Systemet gav mig ret

Ankestyrelsen fik i første omgang medhold i, at rygning var skyld i Ole Nielsens kræftsygdom, men nu er styrelsen altså dømt til at anerkende, at den såkaldte méngrad skal fastsættes til 15 procent på grund af arbejdsskaden fra eternitfabrikken, hvor Ole Nielsen var fra 1979 til 1986 og igen fra 1989 til 2001. I dag er Ole Nielsen lykkelig over dommen.

- Det er en sejr over Ankestyrelsen. Jeg føler, at systemet gav mig ret til sidst. De ville ikke give mig erstatning, men det er de tvunget til nu, siger Ole Nielsen til Avisen.dk.

Siden han på en ellers stille dag mellem jul og nytår i 2008 begyndte at hoste blod og slim op, har han krydset klinger med Ankestyrelsen – landets højeste klageinstans. Samtidig kæmpede han med de fysiske smerter og vand i lungerne, der var tæt på at koste ham livet i 2012.

- Det har været hårdt psykisk og fysisk. Jeg vidste jo ikke, hvordan det ville ende, og jeg blev først udredt og indstillet til fleksjob af kommunen i 2014, siger Ole Nielsen.

Nedtur

Efter nederlaget i byretten ankede han sammen med 3F til Vestre Landsret, der gav ham medhold. Ole Nielsen var jublende lykkelig. Lige indtil Ankestyrelsen sendte sagen videre til Højesteret.

- Så får man en nedtur. Det var jeg noget harm over. Jeg har brugt så mange år på et arbejde, hvor jeg er blevet udsat for skadelige stoffer, og så får jeg bare at vide, at ’det er din egen skyld.’ Det var hårdt, siger han.

Ole Nielsen har for det meste siddet handlingslammet på sidelinjen, mens advokaterne fra fagforeningen og Ankestyrelsen har tørnet sammen i retssalene.

"Epokegørende"

I 3F i Aalborg har blandt andre arbejdsskadekonsulent Anette Rytz fulgt sagen tæt. Hun tøver ikke med at tillægge afgørelsen stor betydning.

- Det er virkelig epokegørende, at eget røg ikke bør have indflydelse, hvis folk har stået i skidt og møg på arbejdet. Med den viden, man har om asbests indflydelse på kræft, bør eget røg ikke tælle med. Det er den måde, man ellers i mange år har undgået at betale erstatning til eternitarbejdere, fordi mange af dem også røg, siger Anette Rytz.

Hun forklarer, at særligt 3F Aalborg vil få glæde af dommen, da de organiserer medarbejderne på Dansk Eternitfabrik, som før i tiden brugte den skadelige asbest til at fremstille tagplader og isolering.

Anette Rytz har ikke overblik over, hvor mange medlemmer, dommen kan få betydning for. Hun skønner dog, at to til tre kræftramte hvert år henvender sig med smadrede lunger som følge af det arbejde, de udførte for 30 år siden.

Hjælper andre

Også derfor er Ole Nielsen glad for Højesteretsdommen.

- Det er glæde og lettelse, at det her også hjælper andre i samme situation. De skal ikke løbe ind i de samme udfordringer som mig. Det her er slet ikke slut endnu, der kommer flere sager frem, siger Ole Nielsen.

I sit hjem nordøst fra Aalborg afventer han nu en udmåling af erstatningens størrelse.

Avisen.dk har været i kontakt med Ankestyrelsen, der oplyser, at man ikke udtaler sig i konkrete sager.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.