Kræftpatienter har svært ved at komme tilbage på jobbet

Mange af de patienter, der kommer igennem en kræftsygdom, har svært at vende tilbage til arbejdsmarkedet. Særligt de lavuddannede er hårdt ramt.
Hver anden patient, der kommer igennem en kræftsygdom, lider efterfølgende af så alvorlige mén efter behandlingen, at de ikke længere kan passe deres arbejde.
Hver anden patient, der kommer igennem en kræftsygdom, lider efterfølgende af så alvorlige mén efter behandlingen, at de ikke længere kan passe deres arbejde. Foto: Scanpix

Det kan være svært at komme tilbage på jobbet efter en kræftsygdom.

Det viser en rapport fra 2013, skriver tv2.dk.

Den gode nyhed i rapporten er, at mere end halvdelen af de kræftramte personer kureres. For mange har sygdommen dog alligevel store konsekvenser. Hver anden lider nemlig efterfølgende af så alvorlige mén efter behandlingen, at de ikke længere kan passe deres arbejde. Hver femte af de helbredte går ned i arbejdstid, mens næsten hver fjerde holder helt op med at arbejde.

Og det er især de lavtuddannede eller folk med hårdt fysisk arbejde, der bliver ramt. Afdelingschef i Patientstøtte hos Kræftens Bekæmpelse, Laila Winter, fortæller, at det blandt andet skyldes de de smerter, der fortsat kan være efter et sygdomsforløb, som kan gøre det svært for patienterne at udføre et fysisk anstrengende arbejde.

Så er det langt nemmere at komme tilbage i et kontorarbejde, end det er at komme tilbage på en byggearbejdsplads eller en fabrik, hvor man måske skal stå op hele dagen, siger hun til tv2.dk.

Christoffer Johansen, der er overlæge på Center for Kræftforskning, er enig. Han peger også på, at typen af job, patienten har, har en stor betydning.

- Det at have et arbejde, hvor der er brug for, man møder ind på en arbejdsplads, gør det sværere at være kræftpatient, hvor man veksler mellem at være gennem behandlingsforløb og være ude på arbejdspladsen. Det kan man nemmere forenes, hvis man er i en situation, hvor man kan arbejde hjemme eller har en uddannelse, der giver mere frihed, siger han til tv2.dk.

Laila Winther understreger, at det er vigtigt, at patienterne kommer i arbejde igen, når de er kommet igennem et kræftforløb. Det er nemlig med til at vise, at tingene er lykkedes for den enkelte. Hun efterlyser samtidig en mere opsøgende rolle fra landets kommuner.

TV 2 sætter i uge 43 fokus på kræft i forbindelse med Knæk Cancer-indsamlingen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.