Kræftfare: Flere tusinde skoleelever efterlyses

Et forskningsprojekt skal give svar på, hvor mange tidligere elever, der er blevet syge, fordi de er blevet udsat for asbest.
Et forskningsprojekt skal give svar på, hvor mange tidligere elever, der er blevet syge, fordi de er blevet udsat for asbest på skolen.
Et forskningsprojekt skal give svar på, hvor mange tidligere elever, der er blevet syge, fordi de er blevet udsat for asbest på skolen. Colourbox

 

Denne artikel indeholder informationer, som Arbejdsmedicinsk Klinik i Aalborg i dag har korrigeret på klinikkens hjemmeside, hvor klinikken skriver følgende:

"Ifølge både lokale- og landsdækkende medier har der her til morgen, 04.03.2015, været omtalt en asbestundersøgelse, hvor det fremgår, at en lang række tidligere skoleelever fra skolerne omkring den tidligere eternitfabrik i Aalborg vil blive indkaldt til undersøgelse.

Der er tale om en misforståelse fra journalisternes side. Der er ikke planer om at indkalde nogen til undersøgelse."

Avisen.dk's redaktion beklager fejlen.

Tidligere elever fra de fire skoler Sønderbro Skole, Vejgaard Vestre Skole, Østermarkens Skole samt Alléskolen Aalborg kan have været udsat for asbeststøv, som mange år efter kan give kræft.

Det skriver nordjyske.dk.

Skolerne lå tæt på en eternitfabrik, hvorfra der kan have været blæst støv ind over skolegården.

- Hvor er det mange, der kan være ramt uden at vide det, og det er da alarmerende, siger Gitte Starcke.

Hun gik for 30 år siden på den nu lukkede Alléskolen, som lå tæt på Eternitfabrikken.

- Der har jo også været masser af støv ned over skolen, siger hun.

Tidligere har en undersøgelse fra Aalborg Universitetshospital vist, at en række kvinder med lungehindekræft har haft en mand, søn eller far, der arbejdede med asbest på fabrikken - og sandsynligvis har haft asbeststøvet med hjem i arbejdstøjet.

Og derfor skal det i et større forskningsprojekt nu undersøges, hvor mange tidligere elever, der er blevet syge, fordi de er blevet udsat for asbest på skolen. Af samme grund har Kræftens Bekæmpelse søgt kontakt til tidligere elever.

- De fire skoler, vi vil kigge på ligger i en afstand på mellem 100 og 700 meter, og det karakteristiske for dem er, at de ligger i vindretningen, siger overlæge Øyvind Omland fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Aalborg til DR Nordjylland.

Arbejdsmedicinsk Klinik har indsamlet data om elever, der har gået der i perioden 1950 - 1980.

- Det er der asbest-eksponeringen har været størst, siger Øyvind Omland.

Dansk Eternitfabrik, som lå tæt på Aalborgs centrum, producerede eternit af asbest fra 1927 og frem til midten af 1980'erne. Asbest kan blandt andet forårsage den dødelige sygdom lungehindekræft.

Udover Arbejdsmedicinsk Klinik, så deltager Kræftens Bekæmpelse samt kræftlæger fra Aalborg Universitetshospital i forskningsprojektet.

Man forventer at undersøgelsen vil tage tre år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.