Kovending: Regeringen sløjfer plan om flere offentligt ansatte

I april blev der regnet med flere offentlige beskæftigede i 2025, men det er lukket ned med Løkkes 2025-plan.
Der skal ikke ansættes flere i den offentlige sektor, hvis det står til regeringens 2025-plan.
Der skal ikke ansættes flere i den offentlige sektor, hvis det står til regeringens 2025-plan. Foto: Claus Bech/Scanpix

Selv om befolkningen vokser, og regeringen lægger op til en mindre forøgelse af det offentlige forbrug frem mod 2025, skal den offentlige beskæftigelse være "omtrent uændret". Det oplyser regeringen i sin 2025-plan, skriver Politiken torsdag.

Dermed sløjfer planen en stigning på op til 18.000 fuldtidsbeskæftigede frem mod 2025, som man i april ellers havde lagt op til i det såkaldte konvergensprogram, der er regeringens årlige indberetning til EU-Kommissionen for udviklingen af de offentlige finanser.

Ifølge finansministeriet regnede man med stigningen, ud fra en præmis om at det offentlige forbrug efter 2020 ville vokse i takt med den generelle velstandsudvikling og befolkningens størrelse - det såkaldt demografiske træk.

Men siden er det demografiske træk blevet nedjusteret med en fjerdedel, fordi regeringen forventer, at færre flygtninge kommer til Danmark. Det medfører i sig selv en lavere stigning i den offentligt beskæftigelse.

Hertil kommer, at regeringen med 2025-planen har valgt, at det offentlige forbrug i perioden skal være mindre end det demografiske træk for at skabe bedre balance i de offentlige finanser.

- Regeringen lægger op til, at det offentlige skal aflønne nogenlunde det samme antal ansatte i 2025, som det er tilfældet i dag. Det er mindre, end hvad der var lagt op til i konvergensprogrammet, siger Michael Svarer, der er formand for Det Økonomiske Råd, til Politiken.

Ifølge ham bør man dog notere sig, at der er afsat en vækst i den offentlige sektor på 0,5 procent frem mod 2025.

I sidste ende afhænger væksten i den offentlige beskæftigelse derfor af, om denne vækst bruges på flere offentligt ansatte, eller den offentlige sektor køber flere og bedre varer i den private sektor. Og det er en politisk prioritering, lyder det.

Frem mod 2025 forventer regeringen, at befolkningen som følge af blandt andet længere levetid vil vokse med 260.000 personer.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.