Kortuddannede kan miste dagpengeretten

Nyuddannede danskere med korte uddannelser kan ikke få dagpenge. Varigheden af uddannelsen skal være præcis 18 måneder eller mere, viser ny afgørelse. Så hvis eksamen ligger lidt for tidligt, kan man blive ramt.
Nyuddannede danskere med korte uddannelser kan komme i klemme efter ny afgørelse. De skal have præcis 18 måneders uddannelse eller mere for at kunne få dagpenge.
Nyuddannede danskere med korte uddannelser kan komme i klemme efter ny afgørelse. De skal have præcis 18 måneders uddannelse eller mere for at kunne få dagpenge. Foto: Michael Bothager, Scanpix/arkiv

Du kan alligevel ikke få udbetalt en eneste krone i dagpenge. Og i øvrigt skal du til lommerne og efterbetale halvandet års a-kasse-kontingent, du ellers havde fået lov til at slippe for at betale, mens du studerede.

Den besked skal a-kasserne som noget nyt nu give en række ny-uddannede medlemmer, der har gennemført en uddannelse af halvandet års varighed.

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har nemlig i en afgørelse slået fast, at kravet om halvandet års uddannelse for at få a-kasse-rettigheder som dimittend kun kan opfyldes, hvis ens uddannelse har varet helt præcist 18 måneder eller mere.

LÆS OGSÅ: Nyuddannede snydes for dagpenge

Hvis den afsluttende eksamen ligger før sommerferien og en halvandet år lang uddannelse derfor reelt kun varer 17 måneder, så er der - ifølge Ankestyrelsen - ikke noget at stille op.

Hos A-kassernes Samvirke er man uhyre overraskede over Ankestyrelsens afgørelse og ser sig nu nødsaget til at lukke for dagpengene til en række nyuddannede medlemmer - selvom det er i strid med ordlyden af den gældende bekendtgørelse på området.

- Afgørelsen får betydning for uddannelsessøgende og for studerende , der har gennemført en uddannelse på tre semestre - det betyder, at de ikke får ret til dimittenddagpenge. Dermed mister de deres forsørgelsesgrundlag, siger juridisk chefkonsulent i A-kassernes Samvirke Ingmar Jørgensen til P1 Orientering.

LÆS OGSÅ: Venstre om ny dagpengesag: Det er ikke tilfredsstillende, men....

Han påpeger, at a-kasserne med afgørelsen formelt set har administreret forkert i de sidste mange år.

- Og det betyder jo, at vi bliver nødt til at ændre nogle afgørelser om, hvem der har ret til dagpenge, siger Ingmar Jørgensen.

A-kassernes Samvirke vurderer, at omkring 2.200 nyuddannede årligt kan blive ramt af den nye praksis.

Enhedslisten er særdeles kritiske over for Ankestyrelsens afgørelse og vil nu kalde beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i samråd i Folketinget.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.