Koordinator i Ukraine: Smerte og elendighed

Der er brug for meget mere nødhjælp til det østlige Ukraine, siger koordinator fra Dansk Flygtningehjælp.
En ældre mand står ved siden af liget af sin kone, der døde af et hjertestop, efter ambulancen ikke kunne komme igennem den krigsramte by Vuhlehirsk i det østlige Ukraine.
En ældre mand står ved siden af liget af sin kone, der døde af et hjertestop, efter ambulancen ikke kunne komme igennem den krigsramte by Vuhlehirsk i det østlige Ukraine. Foto: Vadim Braydov/AP

Flere end halvanden million mennesker er drevet på flugt fra krigen i det østlige Ukraine, og situationen i området er temmelig chokerende, lyder det fra en nødhjælpskoordinator fra Dansk Flygtningehjælp.

Hjælpen til Ukraine er utilstrækkelig og "som en dråbe i havet", rapporterer organisationens globale nødhjælpskoordinator, Christian Gad, som lige er vendt hjem fra landet.

Han beretter blandt andet om kvarterer, der er totalt udbombet.

- Jeg mødte blandt andet 200 mennesker, der lever på sjette måned i et beskyttelsesrum, og jeg har generelt set endeløs smerte og elendighed, siger Christian Gad.

Koordinatoren sender en appel om mere hjælp til indbyggere på flugt fra kampene i de to store oprørskontrollerede regioner.

- Folk har brug for tag over hovedet, blandt andet gennem nødreparationer af huse og basal nødhjælp som mad og vinterhjælp.

- Vi har i første omgang koncentreret os om at uddele kontantbeløb til sårbare familier, så de har haft mulighed for selv at bestemme over, hvad de havde mest brug for, siger Christian Gad.

I de seneste uger har de værste kampe stået på omkring byen Debaltseve, et knudepunkt for jernbanetrafik nord for regionshovedstaden Donetsk.

Mange mennesker er dræbt - alene det seneste døgn har 19 ukrainske soldater mistet livet - og tusinder er drevet på flugt fra byen.

Dansk Flygtningehjælp arbejder uafhængigt af politiske, etniske og religiøse interesser på et neutralt humanitært mandat.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.