Kontroversielt parti lokker med nyt tiltag: En sofa for din stemme

Danskernes parti udlover en sofa i jagten på underskrifter. Det er kontroversielt, mener en lektor.
Leder af Danskernes Parti Daniel Carlsen afviser, at der skulle være noget kontroversielt i at knytte en lodtrækning sammen med en underskrift på en vælgererklæring.
Leder af Danskernes Parti Daniel Carlsen afviser, at der skulle være noget kontroversielt i at knytte en lodtrækning sammen med en underskrift på en vælgererklæring. Foto: Scanpix

Danskernes Parti forsøger at samle underskrifter ved at udlove en sofa. Kontroversielt lokkemiddel, mener lektor.

"Er du sofavælger? - Støt demokratiet og vind en sofa!"

Sådan lyder overskriften på de løbesedler, som flere tusinde husstande i Syd- og Sønderjylland har modtaget inden for de seneste dage. Det skriver DR Syd.

Det er højrefløjspartiet Danskernes Parti, der opfordrer folk til at skrive under på en vælgererklæring for at nå de 20.000 underskrifter, der skal til, for at partiet kan stille op til folketingsvalg.

Lokkemidlet for at opnå de mange underskrifter er altså en sofa. Og det er problematisk, mener lektor i statskundskab på SDU, Klaus Levinsen.

- Jeg synes, det er en kontroversiel og måske også problematisk metode at koble sammen med en underskriftindsamling af den her karakter. Fordi vi har en selvopfattelse som borgere som politisk ubestikkelige. Vi må heller ikke købe eller sælge stemmer, siger Klaus Levinsen.

- Jeg synes, det ligger lige på grænsen af, hvad der er moralsk rigtigt at gøre. Det er jo et lokkemiddel, man tager i anvendelse, og det er kontroversielt, siger han.

Danskernes Parti har uddelt løbesedler og vælgererklæringer til op mod 15.000 husstande i landet, primært i Dansk Folkepartis vælgerhøjborge.

Leder af Danskernes Parti Daniel Carlsen afviser, at der skulle være noget kontroversielt i at knytte en lodtrækning sammen med en underskrift på en vælgererklæring. Det er blot en måde at skabe interesse for demokratiet, mener Daniel Carlsen.

- Det er det, det handler om. Ligesom når man til velgørenhedsshows udlover en bil for at få flere til at deltage i indsamlingen, siger han.

Daniel Carlsen tror ikke, at folk vil skrive under udelukkende for at vinde en sofa. Ifølge ham vil partiet få underskrifter fra folk, der enten støtter partiet direkte eller i hvert fald mener, at det skal have muligheden for at stille op.

- Jeg synes, vi gør meget ud af at forklare, hvad det går ud på. Man skal igennem flere bekræftelsesprocedure, så jeg synes ikke, der er noget, man kan være i tvivl om, siger han.

Daniel Carlsen var tidligere medlem af det danske nazistparti Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti. På nuværende tidspunkt mangler Danskernes Parti omkring 16.000 underskrifter for at være opstillingsberettiget til Folketinget.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.