Kontroversielt forslag: Giv babyer stemmeret

Det vil være en god, demokratisk opdragelse, at man kan bruge sin stemmeret, så snart man selv føler sig klar, lyder det fra forsker, der er klar til at give børn stemmeret, fra den dag, de bliver født.
Det vil være en god, demokratisk opdragelse, at man kan bruge sin stemmeret, så snart man selv føler sig klar, lyder det fra forsker, der er klar til at give børn stemmeret, fra den dag, de bliver født.
Det vil være en god, demokratisk opdragelse, at man kan bruge sin stemmeret, så snart man selv føler sig klar, lyder det fra forsker, der er klar til at give børn stemmeret, fra den dag, de bliver født. Foto: Scanpix

Af Mette Trudsø og Susanne Sayers

Alt for mange er uden for det danske demokrati, og det er et problem.

Sådan lyder det fra lektor og demokratiforsker på Aalborg Universitet Johannes Andersen, der er klar med et kontroversielt forslag.

Han mener nemlig, at politikerne bør overveje at give samtlige borgere – fra 0 til deres dødsdag – stemmeret.

- Jeg har foreslået det, og jeg ved godt, at der er problemer i det, og at der ikke er politisk vilje til det lige nu. Men det vil være en god, demokratisk opdragelse, at man kan bruge sin stemmeret, så snart man selv føler sig klar. Det vil give nogle gode samtaler i hjemmet, når også børn kan være en del af demokratiet, siger han til Avisen.dk.

Vidt forskellige opfattelser

Johannes Andersen pointerer, at han er helt med på, at modstandere af forslaget vil fremsætte argumentet om, at nogle mindreårige vil stemme ud fra usaglige kriterier. Men det gør vi alle til en vis grad, lyder hans svar.

- Man kan for eksempel stemme ud fra, at man gerne vil have en politiker, der kan styre landets økonomi, uden selv at kunne forstå alle aspekter af det. Eller sætte kryds ved en politiker, som går meget op i kongehus og kirke uden at tage stilling til resten af kandidatens politik. Vi stemmer ud fra vidt forskellige opfattelser, siger Johannes Andersen.

De udstødte

Journalist, forfatter og foredragsholder Pia Fris Laneth er enig i, at der skal gøres noget for at inkludere flere i det danske demokrati.

Hun mener dog, man kan starte med at se på, hvem det er, der formelt, men ikke reelt, er inkluderet i vores demokrati. Og derefter finde ud af, hvordan de bliver hørt og repræsenteret.

Det skal man ikke kun gøre for de udstødtes skyld, pointerer hun, men af hensyn til os alle.

- Hvis man føler sig udstødt og ikke inkluderet, så mister man også ansvarligheden over for samfundet. Jeg hører til den højtlønnede del af befolkningen og betaler jo ikke kun skat af mit gode hjerte, men også fordi jeg ved, hvordan et samfund bliver, hvis der er stor fattigdom, utryghed og kriminalitet. Det rammer os i nakken, hvis man ikke vil dele af vores velstand, siger hun til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.