Kontroversiel sognepræst: Genindfør gensidig forsørgerpligt

Den gensidige forsørgerpligt bør genindføres, mener sognepræst og debattør Henrik Gade Jensen. Han kan ikke forstå, at vi hellere vil forsørges af staten end af partneren.
Velfærdsstaten underminerer familien, mener Henrik Gade Jensen. Han finder det absurd, at arbejdsløse hellere vil forsørges af staten end af deres partner.
Velfærdsstaten underminerer familien, mener Henrik Gade Jensen. Han finder det absurd, at arbejdsløse hellere vil forsørges af staten end af deres partner. Foto: SCANPIX arkiv

Danskerne er blevet alt for afhængige af staten, og det er en uheldig udvikling, skriver sognepræst Henrik Gade Jensen i dag i en kronik i Børsen.

Han henviser til den store modstand i befolkningen mod, at gensidig forsørgerpligt for et par år siden blev udvidet til også at gælde ugifte par. Det har betydet, at den ene part i et kæresteforhold ikke kunne få kontanthjælp, hvis den anden part havde job og kunne forsørge begge.

Modstanden i befolkningen resulterede i, at S-SF-R-regeringen måtte trække loven tilbage.

Men hvorfor vil danskerne gerne bo og elske sammen, men ikke betale til hinanden, spørger Henrik Gade Jensen i kronikken.

- De vil hellere være afhængige af staten end af kæresten, skriver han og fortsætter hovedrystende:

- Og nu skal kommuner tilbagebetale til kærestepar den hjælp, de blev forholdt, og som ægtepar generelt må undvære.

Ordningen nåede at medføre en lang række sager om "kærestepenge," som Avisen.dk har afdækket de sidste to år.

Familien undermineret

Henrik Gade Jensen er kendt for sine markante holdninger. Tilbage i 2002-2003 arbejdede han som spindoktor for daværende kirkeminister Tove Fergo (V). Han er derudover tidligere leder i den borgerlige tænketank CEPOS. Samfundsdebattørens skarpe udmeldinger har tidligere ført til beskyldninger om højreekstremisme.

Ifølge Henrik Gade Jensen har velfærdsstaten gjort os til klienter, undermineret familien og reduceret den til følelser og opdragelse.

- Der er stor opbakning i befolkningen til, at det er staten, der skal hjælpe individet og ikke kæresten. Mange yngre forarges over at skulle være økonomisk afhængig af en samlever, skriver han.

Han kommer samtidig med en klar appel til den nuværende regering.

- Det burde være blå værdipolitik at styrke borgernes fællesskaber frem for afhængighed af staten.

Kan lære af Sydeuropa

Foruden danskernes modstand mod gensidig forsørgerpligt mellem ugifte samlevere hiver Henrik Gade Jensen SU-systemet frem som et eksempel på, at danskerne har slækket på familiebåndene og foretrækker at være afhængige af staten.

I stedet bør vi holde fast i familien som en vigtig enhed og social funktion, mener Henrik Gade Jensen.

- Her kunne vi godt lære af vores sydeuropærerne med langt stærkere familiebånd. Man hjælper hinanden, før man beder staten om penge. Velfærdsstaten har skabt et en individualisme og isolering, hvor den ved at være mindre gavmild fremtvinger de stærke fællesskaber.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.