Kontroversiel leder: Muslimer er ikke velkomne

På pressemøde uddyber Viktor Orbán avisindlæg om, at Europas "kristne rødder er truet" af aktuel migration.
Viktor Orbán, den ungarske premierminister, vil ikke have "et stort antal muslimer" i sit land, siger han på et pressemøde i Bruxelles.
Viktor Orbán, den ungarske premierminister, vil ikke have "et stort antal muslimer" i sit land, siger han på et pressemøde i Bruxelles. Foto: Virginia Mayo/AP

Er man er muslim, er man ikke velkommen i Ungarn.

Sådan må man forstå den kontroversielle udmelding fra landets premierminister, Viktor Orbán, der torsdag er på besøg i Bruxelles.

- Vi ønsker ikke et stort antal muslimer i vores land, siger Orban på et pressemøde.

Meldingen falder i tråd med et indlæg, som Orban har skrevet i den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Her skriver premierministeren, at "tilstrømningen af flygtninge i Europa truer med at underminere kontinentets kristne rødder, og at regeringerne må kontrollere deres grænser, før de kan beslutte, hvor mange asylsøgere de vil tage imod."

Et ungarsk tog med omkring 300 migranter, der torsdag var på vej til byer ved grænsen til Østrig, blev stoppet nær landets fire vigtigste flygtningelejre, og migranterne blev tvunget ud af toget ifølge det ungarske nyhedsbureau MTI.

Mange af migranterne gjorde stærk modstand, da de blev tvunget ud af toget og forsøgte at kæmpe sig tilbage til deres pladser, da de øjensynligt ventede på at blive bragt til Østrig eller Tyskland.

Toget forlod østbanegården, Keleti, i Budapest klokken 11.20 (dansk tid) og blev splittet op i flere togstammer, der skulle til byerne Szonbathely og Sopron nær grænsen til Østrig. Et andet tog var på vej til Gyor, som også ligger nær grænsen til Østrig.

De ungarske myndigheder vil ifølge regeringen overholde alle forskrifter i henhold til Schengenaftalen og foretage alle undersøgelser af migranternes dokumenter ved grænsen.

- Schengen er truet i dette øjeblik, siger Orbán i Bruxelles og tilføjer, at ungarerne ligesom andre europæere frygter konsekvenserne af migrationskrisen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.