Kontroversiel blogger stopper: Helbredet svigter

Johnny Larsen, en af landets mest læste bloggere, stopper i dag. Han er blevet talerør for de syge og udstødte i samfundet, men prisen har været for høj, mener han.
”Jeg var en ganske almindelig klynkende egoist, der ikke fik sin vilje. Det var udgangspunktet," siger Johny Larsen om sin blog, der nu lukker..
”Jeg var en ganske almindelig klynkende egoist, der ikke fik sin vilje. Det var udgangspunktet," siger Johny Larsen om sin blog, der nu lukker.. Alexander Nørskov Larsen

Han har kaldt Mette Frederiksen for en "neoliberalist med et iskoldt hjerte." Joachim B. Olsen for "brøleabe og tæppepisser." Han har revset socialpolitik, reformer og den måde, han mener syge og arbejdsløse bliver ydmyget på.

Men nu bliver der stille fra en af Danmarks mest læste bloggere. 62-årige Johnny Larsen lukker sin blog på Avisen.dk, ”Rapport fra en Syg Stodder” og sin Facebookside.

Han har mistet troen på, at han kan ændre samfundet, siger han til Avisen.dk, og har nu efter anbefaling fra sin psykolog og læge taget konsekvensen af, at hans rolle som debattør har for høj en pris for helbredet.

”Jeg er bange for at dø, og for at min søn skal stå alene, inden han bliver 20 år. Jeg vil gerne råbe op om de her problemer, men jeg vil ikke ofre mit liv på det,” siger Johnny Larsen.

Siden hans første blogindlæg i marts 2012 har han fået tusinder af læsere og følgere, og er blevet brugt i pressen som talerør for de udsatte i samfundet. Hans indlæg Brøleaben var blandt det mest læste på Avisen.dk sidste år.

Han har været i tv-debat med Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance flere gange og er blevet inviteret til personlig samtale hos daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

For højt blodtryk efter debatter

Men den tidligere havnearbejder har i været sygemeldt med kronisk depression, Kol og en række andre lidelser siden 2009, og da han mødte op til samråd om sygedagpenge på Christiansborg kort efter sin operation for prostatakræft, var det med ble.

Helbredsmæssigt har han det med egne ord "ad helvede til". Han har senest haft lungebetændelse i seks uger. Og det dårlige helbred bliver forværret hver gang, han har været en tur i medierne.

Efter at have optrådt på tv fortæller han, at han må sove det meste af en uge væk. Når han går ind i debatter, stiger hans blodtryk så kritisk, at hans læge har frarådet ham at deltage.

”Psykisk bilder jeg mig ind, at jeg er godt rustet, men det går mig på mange dage før og efter, jeg har været ude i den offentlige debat. Og bagefter har jeg mange slåskampe på mails, i kommentarfelter, på Facebook, mail eller personligt.

Den hårde tone og tæppepisseren

Johnny Larsen er blev kaldt alt fra samfundsnasser til analfabet, og har accepteret det, fordi han selv ofte har taget grovfilen frem og er gået personligt efter politikere og andre magthavere.

Men en af de ting, der har fået ham til at give op, var en medvirken i en debat på Radio 24-7 i forrige uge, hvor Johnny Larsen mener, at han blev lokket til at stille op i en skurkerolle i et indslag om tilsvining af politikere.

Det skete efter, at han i sit seneste debatindlæg havde kaldt Joachim B. Olsen for en tæppepisser. Tidligere har han antydet, at den tidligere kuglestøder var dopet.

Johnny Larsen står ved, at han har været hård. Men han mener, at den hårde tone har haft et formål.

”Jeg har brugt den tone for at få dem med magten ned fra piedestalen og tale med os almindelige mennesker, og nogle gange for at lokke pressen til at interessere sig for en sag,” siger han.

"Jeg var en ganske almindelig klynkende egoist"

Det var aldrig Johnny Larsens mening at ende som talerør for nogen, fortæller han. Da han begyndte for to et halvt år siden, handlede det kun om hans egen situation.

”Jeg var en ganske almindelig klynkende egoist, der ikke fik sin vilje. Det var udgangspunktet. Jeg var syg, og min sagsbehandler var rasende ond. Hold kæft hvor var det synd for mig,” siger Johnny Larsen.

Men bloggen satte Johnny Larsen i kontakt med hundreder af andre i samme situation, og fik ham til at tænke, at det han oplevede i det kommunale system ikke var en historie om en fejl i hans sag. Men at det var en meningen, det skulle være sådan.

”Så blev jeg grebet af kampgejsten, og kæmpede for fællesskabet, og så er det bare løbet fra mig. Hvis jeg kunne give undertrykte og desperate mennesker i samfundet en stemme, så var det min pligt. Jeg er blevet stoppet på gaden af folk, der sagde tusind tak. Det er forrygende. Derfor har jeg også haft så svært ved at stoppe, selvom jeg ikke kunne mere,” siger han.

Skal måske skrive børnebøger

Men selvom Johnny Larsen har fået flere læsere og skulderklap, end de fleste bloggere bare drømmer om, så forlader han den offentlige debat med skuffelse.

Johnny Larsen havde håbet, at han kunne skabe forandringer, siger han.

"Jeg håber, at nogle vil tage efter fanen efter mig. Selv har jeg tænkt mig at beskytte sin egen familie, hvis det hele går af helvede til, og så lade andre om at kæmpe de store kampe,” siger han.

Fremover bliver der stille fra huset i Haslev. Johnny Larsen skal gennem et to år langt ressourceforløb, og håber, at han efter det kan få kommunens tilladelse til et fleksjob eller en førtidspension de sidste år, inden han går på pension. Det er slut med at debattere.

”Jeg bruger så meget energi. Alt sammen negativ energi. Der kommer for lidt lys ind i mit liv. Min psykolog siger: ’Så skriv da en børnebog’. Måske skal jeg det. Nu vil jeg få ro på og prøve at gøre de ting, der gør mig glad,” siger han.

faktaboks
  • Johnny Larsen er 62 år. Han har arbejdet fuld tid, siden han var 14 år som alt fra arbejdsdreng til havnearbejder og blev senere uddannet journalist.
  • I 2010 blev han fyret på grund af sygdom. Senere fik han også kræft.
  • Johnny Larsen har været blogger på Avisen.dk siden marts. Se hans blog her

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.