Kontanthjælpssmæk på vej: Neergaard kaldt i samråd

I København Kommune regner man med, at det nye kontanthjælpsloft kan få 6.000 borgere til at flytte fra hus og hjem. Derfor kalder SF nu beskæftigelsesministeren i samråd.
Så sent som i torsdags var Jørn Neergaard Larsen i samråd om kontanthjælpsloftet. Nu brænder det på igen.
Så sent som i torsdags var Jørn Neergaard Larsen i samråd om kontanthjælpsloftet. Nu brænder det på igen. Foto: Sara Gangsted/Scanpix/arkiv

En meddelelse fra Socialforvaltningen i København Kommune har i dag fået SF op af stolen.

Socialforvaltningen meddeler nemlig, at man forventer, at hele 6.000 kontanthjælpsmodtagere i København vil blive skåret i ydelse. Mange risikerer at miste så meget, at de bliver smidt på gaden.

- De her tal er jo helt anderledes end de tal, som regeringen tidligere har givet. Vi vil gerne have regeringen til at reflektere over, om det var det, de rent faktisk ønskede, siger beskæftigelsesordfører for SF, Karsten Hønge, til Avisen.dk.

Det er ham, der har kaldt beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i samråd.

Dramatiske konsekvenser

Kontanthjælpsloftet er indrettet sådan, at det rammer dem, der bor i dyrere boliger hårdest.

Det er kritisabelt, da det rammer børnefamilier og beboere i større byer, mener Karsten Hønge.

- Vi har hele tiden sagt, at dette vil få dramatiske konsekvenser især for dem, der bor i de større byer. Hvor skal de flytte hen? Der er jo ikke ledige boliger i de større byer, som man kan betale med de begrænsninger, som kontanthjælpsloftet giver, siger han.

"Skaber et skævt Danmark"

På længere sigt vil kontanthjælpsloftet skabe et udkantsdanmark, hvor samfundets svageste parkeres, mens større byer bliver til elitens højborg, pointerer Karsten Hønge.

Og netop derfor er det vigtigt at tage debatten i opløbet, fastslår SF's beskæftigelsesordfører.

- Det er ekstremt arrogant, når ministeren og højrefløjen siger, at så må de bare flytte til Mors eller Lolland. Men der er jo ikke nogen jobs, så hvis idéen med kontanthjælpsloftet er at få folk i arbejde, så går det hele jo lidt fløjten, når man tvinger folk ud i randområder, hvor der ikke er noget arbejde. Det giver ingen mening, siger han.

DF må op af stolen

SF har dog ikke store forhåbninger om, at partiet med samrådet kan råbe regeringen op.

Men måske kan Dansk Folkeparti påvirkes, da partiet sidste år var imod kontanthjælpsloftet, påpeger Karsten Hønge:

- Vi formoder, at det her må gøre ondt på Dansk Folkeparti. De må jo vurdere nu, om der rent faktisk er noget i partiet, hvor man stadig mener, at man bør værne om dem, der har mindst.

- Nu rammer den sociale virkelighed, og så må regeringen stå til ansvar. Og hvis de ikke vil det, så må vi da håbe, at Dansk Folkeparti har bare en smule sociale nosser. Den her sag må ikke få lov til at dø i stilhed.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.