Kontanthjælpsmodtagere: Her er gevinsten ved job

Tænketanken Kraka har beregnet gevinsten for fem forskellige typer af kontanthjælpsmodtagere, der kommer i et lavtlønnet fuldtidsjob.
Arbejdsløse har også ret til et godt liv. Men hvor meget kan det forsødes ved at komme i job? Det har tænketanken Kraka regnet på ved at se nærmere på forskellige typer af kontanthjælpsmodtagere og deres gevinst ved at få et job til mindstelønnen.
Arbejdsløse har også ret til et godt liv. Men hvor meget kan det forsødes ved at komme i job? Det har tænketanken Kraka regnet på ved at se nærmere på forskellige typer af kontanthjælpsmodtagere og deres gevinst ved at få et job til mindstelønnen. Nils Meilvang /Scanpix, arkiv

Det kan godt betale sig at arbejde, råber S. Vel kan det ej, råber V tilbage.

Det er efterhånden forudsigeligt, hvem der siger hvad i debatten om motivationen for at arbejde fremfor at være på kontanthjælp. Men det kan være noget mudret at gennemskue, hvem der har ret.

Nu har tænketanken Kraka dog set nærmere på forskellige familietyper af kontanthjælpsmodtagere, så man lettere kan få et billede af, hvem der kan få mest ud af at få et job.

Her viser det sig, at to typer i hvert fald ikke scorer de store summer på, at tage et fuldtidsjob til HK’s mindsteløn på 112,50 kroner i timen (inklusive fritvalgskontoen på 1,7 procent.)

LÆS OGSÅ: Hjort: De arbejdsløse med børn er problemet

340 kroner i gevinst

Den ene type er den enlige forælder med et barn i børnehave. Får hun et job ved kassen i et supermarked 37 timer om ugen, har hun 514 kroner ekstra om måneden i rådighedsbeløb.

LÆS OGSÅ: Enlig mor får tre kroner i timen ud af at tage et job

En anden type, der får endnu mindre ud af at stå op hver morgen og gå på arbejde, er familien, hvor begge er på kontanthjælp og har tre børn i daginstitution. Deres rådighedsbeløb stiger med 340 kroner om måneden, hvis den ene part tager et job til mindstelønnen.

Det er den familietype, som Venstre har brugt i sin kampagne for “et moderne kontanthjælpsloft” og som der ikke er mange af i Danmark.

LÆS OGSÅ: Så få familier på kontanthjælp er V's kampagne rettet mod

Familietyper, der kan indkassere flere tusinde kroner ved at gå fra kontanthjælp til et lavtlønnet job, er eksempelvis den unge kontanthjælpsmodtager under 25 år. Han vil kunne få et øget rådighedsbeløb på 5.826 kroner om måneden ved at sætte sig ved kassen, viser Krakas beregninger.

Flere tusinde ekstra

På samme måde vil en enlig kontanthjælpsmodtager uden børn, der har rundet de 30 år, kunne få 2.834 kroner ekstra ved at tage det lavtlønnede job.

Den sidste familietype, der også har meget ud af, at den ene tager lavtlønsjobbet, er ægteparret med to børn, hvor den ene er kontanthjælpsmodtager og den anden har et LO-job. Får den arbejdsløse part et lavtlønnet job, vil de have 4.014 kroner mere at leve for om måneden.

Du kan se nærmere på præcis hvordan Kraka  har lavet beregningerne og hvilke antagelser, der indgår i dem her.

LÆS OGSÅ: Venstres kontanthjælpsregnestykke til grin på Twitter


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.