Kontanthjælpsmodtagere går glip af kæmpe uddannelsesløft

Der var lagt op til en massiv investering i uddannelse til kontanthjælpsmodtagere, da et ekspertudvalg sidste år kom med en række anbefalinger. Men to ud af tre anbefalinger er ikke blevet til noget.
Carsten Koch, da han ved et pressemøde for et par år siden præsenterede dele af udvalgets anbefalinger. Mette Frederiksen (S), daværende beskæftigelsesminister, lyttede på.
Carsten Koch, da han ved et pressemøde for et par år siden præsenterede dele af udvalgets anbefalinger. Mette Frederiksen (S), daværende beskæftigelsesminister, lyttede på. Foto: SCANPIX arkiv

Kontanthjælpsmodtagere har generelt meget mindre uddannelse end resten af befolkningen. Så hvis de skal have foden inden for på arbejdsmarkedet, giver det god menig, hvis de får mulighed for at tage en uddannelse.

Sådan lød det fra eksperterne i det såkaldte Carsten Koch-udvalg. For et år siden kom det med 28 anbefalinger til den daværende regering om, hvordan man får mennesker på kanten af arbejdsmarkedet i job.

Ekspertene ville kaste 460 millioner kroner efter uddannelse af folk på kontanthjælp - hvert år.

Men af de tre anbefalinger, der handlede om uddannelse, er kun én blevet ført ud i livet til 30 millioner kroner om året. Det viser en gennemgang, som Beskæftigelsesministeriet har lavet for Avisen.dk.

Men der er brug for at styrke uddannelsesindsatsen over for borgere på kontanthjælp. Det mener Kommunernes Landsforening (KL).

- Vi synes, der kunne være god grund til at kigge på de mange forslag, der er i rapporten, som kunne give kontanthjælpsmodtagerne mulighed for en jobrettet uddannelse, siger Ulrik Petersen, der er chefkonsulent i Center for vækst og beskæftigelse i KL.

Fra 300 til 30 millioner

To af eksperternes anbefalinger gik på at styrke og målrette ordningen med voksenlærlinge samt revalideringen, så flere på kontanthjælp kunne få glæde af det. Og det er tiltrængt, oplever kommunerne.

- Reglerne for revalidering har været overmodne i meget lang tid, så vi ser meget gerne, at man laver et regelsæt, der er til at have med at gøre. Når det er så bøvlet, er det jo nærliggende at forsøge sig med andre tilbud i stedet, siger Ulrik Petersen.

Det ene initiativ, som regeringen har sat i søen, handler om brobygning, hvor udsatte unge får mulighed for at snuse til forskellige typer erhvervsuddannelser.

Carsten Koch-udvalget havde oprindeligt foreslået at bruge 300 millioner kroner om året på brobygningsforløb, men på Finansloven for 2016 blev det kun til 30 millioner kroner.

- Det er da altid en begyndelse, men det matcher ikke de beløb, man har sat af til, at dagpengemodtagerne kan videreuddanne sig. Kontanthjælpsmodtagerne har også brug for en permanent løsning i en helt anden størrelsesorden, siger Ulrik Petersen.

Flere i virksomhedspraktik

For to år siden kom Carsten Koch-udvalget med en række anbefalinger til dagpengeområdet. Det førte til, at den tidligere regering gennemførte en beskæftigelsesreform. Her blev der samlet set sat 250 millioner kroner af om året i puljer, der skulle give folk på dagpenge mulighed for at videreuddanne sig.

Sådan gik det ikke med anbefalingerne om uddannelse til kontanthjælpsmodtagerne.

Til gengæld er et af de andre hovedbudskab fra Carsten Koch-udvalget sivet ind ude i kommunerne. Nemlig at flere kontanthjælpsmodtagere skal i virksomhedspraktik.

Her er allerede sket en stigning, siden eksperterne kom med deres anbefalinger.

Derfor er ekspertudvalgets formand, den tidligere socialdemokratiske minister Carsten Koch, da heller ikke en skuffet mand.

- Det er rigtigt nok, at der ikke kom noget lovgivning ud af det, og det hang jo sammen med, at vi lige pludselig skiftede regering. Men i forhold til at virksomhedsrette indsatsen er der altså sket rigtig meget inden for det eksisterende regelsæt, siger han.

I en mail til Avisen.dk lyder det fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), at han er enig i meget af den linje, som ligger i anbefalingerne fra Carsten Koch-udvalget

"Det gælder særligt det markante fokus på at styrke den virksomhedsrettede indsats for borgere i udkanten af arbejdsmarkedet," skriver han.

Derfor har regeringen også sat gang i en række projekter, der er inspireret af eksperternes anbefalinger. Læs mere om projekterne her.

Kontanthjælpsmodtagernes uddannelsesniveau

3 ud af 4 kontanthjælpsmodtagere har ingen erhvervskompetencegivende uddannelse.

Af de kontanthjælpsmodtagere, der er under 30 år, har 9 ud af 10 ingen erhvervskompetencegivende uddannelse.

Kilde: Nye veje mod job – for borgere i udkanten af arbejdsmarkedet (Carsten Koch-udvalgets rapport)

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.