Kontanthjælpsmodtager langer ud efter Lolland-Falster Lovestorm

Den roste og populære gruppe Lolland Falster-Lovestorm censurerer indlæg og tillader kun smukke fortællinger, lyder kritik. Men gruppens formål er netop at være et bibliotek over de gode historier om egnen, siger initiativtager.
Det kan føles som "en kniv i hjertet" at følge med i alle overskudsfortællingerne på Lolland-Falster Lovestorm, mener en kontanthjælpsmodtager fra Nakskov. Facebook-gruppen har stor succes og har nu næsten 23.000 medlemmer.
Det kan føles som "en kniv i hjertet" at følge med i alle overskudsfortællingerne på Lolland-Falster Lovestorm, mener en kontanthjælpsmodtager fra Nakskov. Facebook-gruppen har stor succes og har nu næsten 23.000 medlemmer. FOTO: Screendump fra Facebook

Under overskriften ‘Det er ikke kun smukt at bo på Lolland’ skrev kontanthjælpsmodtageren Irene Rasmussen forleden et debatindlæg i Politiken. Hun pegede på, at den populære og  roste Facebook-gruppe Lolland-Falster Lovestorm ikke ønsker billeder og fortællinger fra den virkelighed, hun som kontanthjælpsmodtager repræsenterer.

“LF Lovestorm-gruppen censurerer al debat og tillader kun gode historier om, hvor dejligt og smukt det er at bo på Lolland,” skriver hun og kalder det “skræmmende at mennesker, der kæmper for deres familier ikke er værd at bakke op om.”

Kan ikke bare give los

Irene Rasmussens familie er med i den omdiskuterede programserie ‘På røven i Nakskov,’ som sætter fokus på mennesker, der kæmper med store sociale problemer. Lolland-Falster Lovestorm opstod som modsvar til elendigheden. Gruppen skulle vise alt det Lolland-Falster også kan.

Gruppens formål er derfor ikke debat. Det er at vise, hvor skøn en egn Lolland Falster er, siger Kirsten Sydendal, der er en af initiativtagerne:

- Gruppen er tænkt som et bibliotek over de gode historier om Lolland Falster og ville blive udvandet, hvis vi pludselig gav los for andre typer indlæg. Så ville vi bryde den aftale, vi har med medlemmerne. Derfor har vi holdt fokus på de gode historier, siger hun.

Debat kan foregå andre steder

Kirsten Sydendal understreger, at man på ingen måde er imod debat om ulighed, og at gruppens bagmænd ønsker et Lolland-Falster uden fattigdom og ulighed. Hun mener, Lolland- Falster Lovestorm kan være et skridt på vejen dertil, men fastholder at gruppen er et forum for de smukke fortællinger.

Vi vil ikke bruge vores nye 'sendeflade' til andet end det positive, for det var det, der var vores udgangspunkt. Vi vil passe på det, vi har skabt, så vi kan bruge det konstruktivt i fremtiden. Og jeg tror, der kan vokse mange nye gode initiativer frem i kølvandet på Lovestorm, siger Kirsten Sydendal og nævner, at projektet 'Lær for Livet' har fået nye frivillige mentorer, der hjælper anbragte børn i området.

Hun henviser også til grupperne ‘GoldenGate Sydhavsøerne’ og ‘Lolland-Falster Samskaber.’ Her er der åbent for debat, og den sidste gruppe har til formål at lave udviklingsprojekter og finde løsninger på de problemer, der er på egnen.

Tilsidesat af det større fællesskab

I sit debatindlæg skriver Irene Rasmussen også, at hun som kontanthjælpsmodtager føler sig endnu mere ekskluderet af fællesskabet, når hun følger med i den strøm af glæde, der flyder ud fra Lolland-Falster Lovestorm:

“Kan man forestille sig, at et menneske, som er dårligere stillet end andre, føler sig tilsidesat af det større fællesskab, som LF Lovestorm står for; at disse mennesker ikke bobler over af lykke, fordi der bliver vist en masse smukke billeder af naturen, der omgiver dem, og at det kan føles som en kniv i hjertet at erfare, at mennesker, som har flere ressourcer end dem selv, ikke ønsker, at resten af Danmark skal vide, at de også findes.”

Praler ikke af dyre biler og huse

Kirsten Sydendal siger, at alle må være med i fællesskabet, men at formålet med gruppen stadig er at fortælle de gode historier. Hun mener, man skal have lov at udtrykke glæde over det liv, man har.

- Jeg har talt med nogle, der siger, at det er blevet endnu rarere at bo her efter Lovestorm. Den glæde skal man ikke lægge låg på. Og vi kan jo ikke løse verdens problemer, bare fordi vi har haft held til at danne en stor Facebookgruppe. Vi er nødt til at have et åndehul, hvis vi skal kunne hjælpe og løfte andre. Det nytter i hvert fald ikke at slukke for optimismen og håbet. Og gruppen har jo intet med penge og prestige og gøre. Den viser smukke, ofte gratis, oplevelser og fortæller om de menneskelige værdier, vi har i området. Der er ikke mange i gruppen, der praler af deres dyre biler og huse.

Lolland-Falster Lovestorm er indstillet til Fællesskabsprisen 2015.


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.