Kontanthjælpsmodtager havde ikke råd til brors begravelse: Men så kom hjælpen

Dennis skulle begraves på de ukendtes grav, fordi et rigtigt gravsted var for dyrt. Takket være hjælpen fra hundredevis af fremmede får han nu et ordentligt gravsted.
Ivalo (til venstre), som er syg og på kontanthjælp, havde ikke råd til at give sin bror, Dennis, en ordentlig begravelse. Men så kom der hjælp fra en uventet kant. Fotos brugt med tilladelse fra Ivalo Warnke.
Ivalo (til venstre), som er syg og på kontanthjælp, havde ikke råd til at give sin bror, Dennis, en ordentlig begravelse. Men så kom der hjælp fra en uventet kant. Fotos brugt med tilladelse fra Ivalo Warnke. Fotocollage: Avisen.dk. Fotos: Privatfotos.

At miste en, man elsker, i en alt for ung alder, er urimeligt hårdt. Men hvis man midt i sorgen ikke engang kan give den afdøde en ordentlig begravelse, fordi der ikke er råd - så er det slet ikke til at holde ud.

Den situation stod 26-årige Ivalo Warnke fra Esbjerg i for to uger siden, da hun mistede sin storebror, Dennis Pedersen. Det skriver Jyske Vestkysten.

Den unge kvinde, som oprindeligt er fra Grønland, stod helt alene med sin sorg, da hendes hjemløse bror døde af en overdosis narkotika. Søskendeparret havde nemlig kun haft hinanden, siden deres mor døde af kræft i 2013. Ivalo Warnke havde ikke kontakt til resten af familien, og hendes kæreste var på en af sine månedslange udstationeringer med jobbet.

Kun råd til de ukendtes grav

Samtidig måtte hun indse, at hun ikke havde råd til at give sin elskede bror en ordentlig begravelse. Den slags er nemlig dyrt - især når man, som Ivalo Warnke, har været på kontanthjælp i flere år på grund af psykisk sygdom.

Men tanken om, at hendes bror skulle begraves på de ukendtes grav, knuste hendes hjerte.

- Det var ikke til at holde ud at tænke på. Han har fortjent så meget mere end det, siger Ivalo Warnke til Avisen.dk.

Artiklen fortsættes under billedet


Ivalo og hendes bror, Dennis. Privatfoto brugt med tilladelse fra Ivalo Warnke.

Pludselig var der samlet 12.000 ind

Men hjælpen kom fra uventet kant. Med venners hjælp fik hun nemlig stablet en indsamling på benene, og i løbet af kort tid fik de samlet over 12.000 kroner ind.

- Det er helt ekstremt, så mange, der har henvendt sig. Det var meget overraskende, og det har været en kæmpe hjælp at folk har støttet op på den måde, siger Ivalo Warnke.

Kommunen har også hjulpet med begravelseshjælp. De to ting til sammen betød, at Dennis Pedersen kunne få en smuk begravelse med gravsten. Mange af hans venner og bekendte mødte op, og det samme gjorde stort set alle de grønlændere, der bor i Esbjerg.

Artiklen fortsættes under billedet


Takket være indsamlingen kunne Dennis få en ordentlig begravelse.
Foto brugt med tilladelse fra Ivalo Warnke.

"Det hjælper mig med at kæmpe videre"

Både Ivalo Warnke og hendes bror har haft et hårdt liv. Moderen havde i mange år et alkoholmisbrug, så børnene måtte i høj grad klare sig selv. Ivalo Warnke kæmper med psykisk sygdom, som blev værre, da hendes daværende forlovede pludselig gik bort i 2012, og hendes mor døde af kræft året efter.

- Når sådan noget sker, bliver man lige banket i jorden igen. Jeg faldt helt ned i et sort hul, fortæller hun.

Hendes bror var det eneste familiemedlem tilbage, som hun var tæt på, så hans pludselige dødsfald ramte naturligvis også hårdt.

Men midt i sorgen var det en trøst, at så mange støttede op om indsamlingen, så hun i det mindste kunne give broderen en ordentlig begravelse.

- Det betyder alverden. Det er med til at hjælpe mig til at komme igennem det og kæmpe videre. Man føler sig hurtigt ret alene, når den slags sker, fortæller Ivalo Warnke til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.