Kontanthjælpsmodtager beskyldt for at fake sygdom: Får erstatning på 240.000 kr.

Norddjurs Kommune og en speciallæge i psykiatri er blevet dømt til at betale erstatning på 240.000 kr. i sag om kvinde, der blev beskyldt for at lyve sig syg.
En psykiater gav fejlagtigt Helle diagnosen "sygdomsefterligning", og så begyndte mareridtet. Personerne på billedet har ikke med sagen at gøre.
En psykiater gav fejlagtigt Helle diagnosen "sygdomsefterligning", og så begyndte mareridtet. Personerne på billedet har ikke med sagen at gøre. Scanpix / modelfoto

Norddjurs Kommune og speciallæge i psykiatri Piet Casier er ved Retten i Randers blevet dømt til solidarisk at betale erstatning på 240.000 til Helle Drejer Nielsen. Det skriver Fagbladet 3F.

Kravet skyldes, at psykiateren fejlagtigt og i strid med autorisationsloven gav 3F'eren diagnosen "sygdomsefterligning" - og at hun derefter blev fastholdt på kontanthjælp af kommunen. Erstatningen er for det tab, hun har lidt på kontanthjælp, fordi hendes sag om fleksjob blev forsinket i flere år.

- Jeg er renset og har fået oprejsning efter mange års mistænkeliggørelse. Den dom har jeg drømt om længe, og det er en kæmpelettelse, siger Helle Drejer Nielsen til Fagbladet 3F.

Advokat for 3F i sagen, Mads Krøger Pramming, understreger, at det er utrolig sjældent, at speciallæger bliver dømt for at stille forkerte psykiatriske diagnoser. Det er ikke lykkedes at finde eksempler på lignende tidligere domme.

- Jeg er meget tilfreds med dommen, som betyder, at det ikke er ansvarsfrit at udfærdige lægeerklæringer, men at lægerne hæfter for grove fejl som i denne sag, siger Mads Pramming.

Dommen er endnu ikke sendt ud, men konklusionen er, at de sagsøgte Piet Casier og Norddjurs Kommune solidarisk skal betale de 240.000 kroner plus procesrenter til Helle Drejer Nielsen.

- Jeg afventer lige nu hele dommen, som jeg vil gennemgå i detaljer i - også forhold til hvad kommunen er blevet dømt for, siger han.

I 3F kalder socialpolitisk ansvarlig Ellen K. Lykkegård dommen et stort gennembrud.

- Det er først og fremmest glædeligt at Helle Drejer Nielsen får erstatning og oprejsning, men også vigtigt, at Piet Casier og Norddjurs Kommune er gjort erstatningspligtige i fællesskab. Dommen er et signal til andre kommuner op kan sætte fokus på sådanne sager, siger hun.

I Norddjurs Kommune siger arbejdsmarkedsdirektør Michael Engelbæk, at kommunen nu vil gennemgå dommens præmisser.

- Derfor er det begrænset, hvad jeg har af kommentarer på nuværende tidspunkt, siger Michael Engelbæk, der ikke ønsker at svare på, om han synes Helle Drejer Nielsen har fået en retfærdig behandling.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til dommen fra Piet Casier.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.