"Kontanthjælpsloftet er den gale vej at gå"

Kontanthjælpsloftet er den gale vej at gå, hvis man gerne vil have flere i arbejde, lyder det i et debatindlæg fra Lars Andersen og Sarah Steinitz Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Kontanthjælpsloftet skaber flere fattige børn, lyder det i et debatindlæg fra Lars Andersen og Sarah Steinitz Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Kontanthjælpsloftet skaber flere fattige børn, lyder det i et debatindlæg fra Lars Andersen og Sarah Steinitz Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Foto: Bente Jæger

Når regeringen gerne vil have flere i arbejde, er kontanthjælpsloftet den helt forkerte vej at gå.

Det skriver Lars Andersen, der er direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), og Sarah Steinitz Andersen, der er konsulent i AE, i et debatindlæg i Politiken.

"For både samfundet og kontanthjælpsmodtagerne selv vil det være meget ønskværdigt, om flere på kontanthjælp kom i job. Men kontanthjælpsloftet er den gale vej at gå," lyder det fra de to.

De fremhæver, at kontanthjælpsloftet på en god dag vil få omkring 500 personer i arbejde, mens de godt 30.000, der rammes af loftet, vil få mindre at leve for. Dermed vil der komme mange flere fattige børn i Danmark, fremhæver Lars Andersen og Sarah Steinitz Andersen.

"Folk med psykiske problemer, handicap, dårlige sprogkundskaber og manglende uddannelse kommer ikke tættere på et job af at få mindre at leve for," skriver de.

Kontanthjælpsmodtagernes problemer

I stedet mener de, at man bør se på, hvilke problemer kontanthjælpsmodtagerne slås med. Med udgangspunkt i statistikkerne peger de på tre vigtige forhold. 

Uddannelsesniveauet er lavt for dem, der rammes af loftet, og det hænger dårligt sammen med, at det danske arbejdsmarked i højere og højere grad efterspørger uddannet arbejdskraft. 

Derudover peger de på, at der er stor forskel på jobmulighederne rundt om i landet, og mange kontanthjælpsmodtagere bor, hvor det er knapt med jobmulighederne.

Som et sidste forhold peger de på, at mange af de kontanthjælpsmodtagere, der bliver ramt af loftet, kæmper med andre problemer end arbejdsløshed. 

"De er derfor meget lidt modtagelige overfor økonomiske incitamenter," skriver Lars Andersen og Sarah Steinitz Andersen i deres debatindlæg og fremhæver, at første skridt til at få flere i job er at anerkende problemerne og se på, hvad der skal til for at løse dem.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.