Kontanthjælpsloftet angrebet fra nye og overraskende sider

Perleplader, brocher og nøgleringe er blandt de mere kreative indslag som bruges til at protestere mod kontanthjælpsloftet.
Flere har startet kreative protester mod kontanthjælpsloftet bl.a. med brocher, nøgleringe og perleplader med budskaber. 
Flere har startet kreative protester mod kontanthjælpsloftet bl.a. med brocher, nøgleringe og perleplader med budskaber.  Foto: Sara Ferreira fra Facebooksiden 'Kritisk Pynt'

Det kommende kontanthjælpsloft, som træder i kraft 1. oktober, har udløst en stribe protestaktioner.

Men hvor utilfredsheden typisk udtrykkes gennem læserbreve, på Facebook eller ved at gå med i en demonstration, har flere og mere kreative indslag som perleplader, brocher og nøgleringe også været med til at skabe debat.

Sara Ferreira underviser for tiden børn i udskolingen om vold og sidder med i Dansk Kvindesamfunds styrelse. Udover det har hun startet initiativet ‘Kritisk Pynt’, hvor hun med brocher, nøgleringe og magneter i ler får formidlet budskaber med få ord.

- Projektet startede lidt ved et tilfælde, men jeg fandt hurtigt ud af, at det virkelig gav noget at komme af med tanker og holdninger på et stykke konkret pynt. Nogle gange skal ens frustrationer bare ud på en mere direkte måde, end hvis man for eksempel deltager i en debat eller skriver et indlæg, siger Sara Ferreira.

Budskaberne på pynten spænder fra “feminist”, “solidaritet” og “aldrig din skyld” og til det helt aktuelle: “fuck kontanhjælpsloftet”.

- De budskaber jeg omsætter til kritisk pynt tager udgangspunkt i mig selv og dem, jeg kender. For eksempel kender jeg rigtig mange, som bliver ramt af kontanthjælpsloftet og hvor jeg ved, at det også vil ramme deres børn hårdt. Det er så trist og gør mig så vred, så den frustration måtte jeg også udtrykke på noget pynt, siger Sara Ferreira.

Perleplader som blikfang

Helle Aagaard Petersen, Ruth Kronholm og Liselotte Jakobe er medlemmer af gruppen ‘Næstehjælperne’ i Jammerbugt Kommune - en undergruppe af den landsdækkende gruppe ‘Næstehjælperne’, som er en gruppe for folk, der er ramt af reformer eller som ønsker at give en hånd til mennesker der er ramt af reformer.

Lokalt har de været med til at gøre opmærksom på konsekvenserne af kontanthjælpsloftet og startet flere initiativer for at hjælpe dem, som bliver ramt af reformen.

- Vi har lavet en indsamling med tøj, køkkenudstyr, sko, legetøj og møbler, som vi delte ud til et åbent hus-arrangement og efter aftale med dem, som virkelig har behov for hjælp lige nu. På sigt får vi åbningstider til indlevering og udlevering af ting, siger Helle Aagaard Petersen.

I den mere kreative ende har ‘Næstehjælperne’ i samarbejde med grupperne ‘Venligboerne’ og ‘Giv en julegave’ lavet perleplader for at gøre opmærksom på deres budskab om, hvordan kontanthjælpsloftet vil ramme familier og enlige.

- Perlepladerne er hængt op rundt omkring i byen for at skabe blikfang. Håbet er, at man på vej ind for at handle i supermarkedet stopper op og læser de budskaber om kontanthjælpsloftet, som vi hænger op sammen med perlepladerne, siger Liselotte Jakobe.

Budskaberne, som bliver hængt op sammen med perlepladerne, lyder blandt andet: “Op mod 75 procent er syge og ude af stand til at ændre på egen situation”.

Opråb til politikerne

‘Næstehjælperne’ håber, at perlepladerne og de andre initiativer kan være med til at påvirke politikerne og hjælpe de mennesker, som bliver ramt af kontanthjælpsloftet.

- Hovedformålet er at få reformen stoppet, men det er ikke sådan lige til, og derfor lægger vi pres på på forskellig vis. Jeg glæder mig meget over, at der aldrig før har været så meget opmærksomhed på området, som der er nu. Derfor er det også vigtigt, at vi tør tale højt om konsekvenserne, siger Liselotte Jakobe.

- Vi håber også, at vi kan hjælpe nogle af dem, som bliver ramt af de her reformer, så de ikke står alene. Vi kan ikke hjælpe med penge, men vi kan hjælpe med ting, råd og vejledning, siger Helle Aagaard Petersen.

Fællesskab om frustrationer

Sara Ferreira håber også, at ‘Kritisk pynt’ kan skabe et fællesskab for dem, som bliver ramt af stramninger på det sociale område som for eksempel kontanthjælpsloftet.

- Det ændrer jo ikke den virkelighed vi lever i, men det er på en eller anden måde en synliggørelse af følelser og frustrationer, som man kan dele med andre, når man for eksempel tager en broche på, hvor der står “fuck kontanthjælpsloftet”, siger Sara Ferreira.  

Hun forklarer, at tanken bag ‘Kritisk Pynt’ også handler om at bruge humor til at gøre opmærksom på problemerne.

- Man kan måske synes det er er fjollet, men for mig er det rart også at kunne være vred på denne her måde, hvor man samtidig har et glimt i øjet, siger Sara Ferreira.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.