Kontanthjælpshammeren rammer med 1.300 kroner

De 33.000 danskere som rammes af kontanthjælpsloftet kommer i gennemsnit til at miste 1.300 kroner om måneden.
Loftet over kontanthjælp koster i gennemsnit 1300 kr. om måneden for 33.000 danskere. Det kan komme til at ramme børn, lyder fra flere sider.
Loftet over kontanthjælp koster i gennemsnit 1300 kr. om måneden for 33.000 danskere. Det kan komme til at ramme børn, lyder fra flere sider. Modelfoto: Bente Jæger

1.300 kroner om måneden.

Så meget kommer hver enkelt kontanthjælpsmodtager i gennemsnit til at miste som konsekvens af det nye kontanthjælpsloft, der træder i kraft 1. oktober. Det oplyser Beskæftigelsministeriet til Avisen.dk

Formand for Børnerådet, Per Larsen, mener, at de enkelte familier godt kan mærke konsekvenserne af at have 1.300 kroner mindre at gøre godt med om måneden.

- Hvis man har behov for 1.300 kroner for at få det mest nødvendige, men ikke har dem, så er det slemt. Det kan udelukke børn fra at gå med til børnefødselsdage - eller endnu værre, at de ikke kan holde deres egen fødselsdag. De kan ikke deltage i udflugter, fritidsarrangementer eller gå til en sport, siger Per Larsen.

De 1.300 kroner om måneden - eller 15.600 om året - dækker dog over nogle meget store udsving alt efter hvordan ens familiesituation er.

Eksempelvis har en enlig mor på kontanthjælp med ét barn i dag et såkaldt rådighedsbeløb på 9.700 kroner om måneden. Med det nye loft vil hun have 7.400 kroner til familien hver måned. Altså en nedgang på 2.300 kroner.

Tager man en enlig mor på kontanthjælp med fire børn, må hun fremover klare sig for 4.300 kroner mindre om måneden.

I den anden ende af skalaen vil en enlig uden børn slet ikke blive skåret i sit månedlige rådighedsbeløb.

Beskæftigelsesministeriet kan ikke oplyse hvor mange af de 33.000 kontanthjælpsmodtagere, som henholdsvis kommer til at miste hvor meget.

Organisationer er stærkt bekymrede 

Flere organisationer er stærkt bekymrede for kontanthjælpsloftets økonomiske konsekvenser for de enkelte familier, når der pludselig bliver skåret 1.300 kroner eller mere af det månedlige budget.

- Vi har en frygt for, at regningen havner hos børnene. Når familier skal prioritere i en i forvejen anstrengt økonomi, er det næsten uundgåeligt, at man også er nødt til at skære i nogle af de ting, som børnene har behov for. Børnene risikerer at komme til at lide nogle afsavn, som gør at de trives dårligt, siger formand for Børnerådet, Per Larsen.

Mødrehjælpen er også bekymret for de økonomiske konsekvenser.

- Vi møder jo mange, der mister langt mere end 1.300 kroner. Omkring 3.000 kroner. Uanset beløbets størrelse, vil det for nogle betyde, at de ikke længere har råd til at betale deres husleje. At familien måske er tvunget til at flytte langt væk fra der, hvor børnene har deres hverdag. De skal ikke bare flytte til en mindre lejlighed, men også langt væk fra skolen og kammeraterne. Måske skal de også flytte væk fra en samværsforælder, fra familie og andre omsorgspersoner i deres liv. Man river en masse små mennesker op med rode, siger Mads Roke, direktør i Mødrehjælpen.

Flere børn bliver fattige

Mads Roke forklarer, at mange børn af kontanthjælpsmodtagere allerede lever med store afsavn i hverdagen.

- De går ikke til fritidsaktiviteter efter skole, de tager ikke med kammeraterne i biografen, de inviterer ikke selv til børnefødselsdag. Med kontanthjælpsloftet vil endnu flere børn, end vi allerede har i dag, opleve at være fattige ifølge den tidligere gældende fattigdomsgrænse. Det betyder, at flere børn kommer til at opleve flere af fattigdommens følgevirkninger, som social isolation, mobning og vanskeligheder i skolen, siger Mads Roke.

Kontanthjælpsloftet er et loft over den økonomiske støtte til kontanthjælpsmodtagere - i form af boligydelse og særlige ydelser. Regeringens argument er, at ledige skal have større økonomisk incitament til at tage et arbejde.

Nedgangen i det gennemsnitlige rådighedsbeløb på 1.300 kroner om måneden er en smule mindre end de 1.450 kroner, som Beskæftigelsesministeriet havde forventet, at tallet ville blive.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.