Kontanthjælps-skæbner: ”Vi ryger på gaden til januar. Mine piger og jeg mangler hjælp.”

En ny hverdag har ramt 33.000 kontanthjælpsmodtagere i Danmark.
"Min søn kommer til at lide under det her."
"Min søn kommer til at lide under det her."
Fotomontage: Privatfotos

De er bange, stressede og frygter for, hvordan deres børn nu vil klare sig.

Siden lørdag, hvor regeringens nye kontanthjælpslovgivning ramte 33.000 mennesker i Danmark, har mere end 100 tydeligt påvirkede borgere henvendt sig til Avisen.dk for at fortælle, hvordan deres nye virkelighed under kontanthjælploftet ser ud.

De nye regler betyder, at der bliver lagt et loft over det samlede beløb, man kan få i kontanthjælp, inklusiv boligstøtte og særlig støtte. For en enlig forsøger med to eller flere børn bliver loftet eksempelvis på 15.385 kroner.

Avisen.dk ønsker at afdække, hvordan de nye regler rammer ude i familierne. Hvordan det påvirker de tusindvis af menneskers liv. Øger reglerne fattigdommen, eller får de flere i job, som regeringen ønsker?

Derfor har Avisen.dk oprettet denne kontaktformular, hvori de berørte mennesker kan dele deres erfaringer. (Se også nederst i denne artikel).

Herunder kan du læse nogle af de mange vidnesbyrd, som Avisen.dk efterfølgende har fået lov til at bringe:

Kealey Dencker, 37 år, bor i Hvidovre Kommune, mister 2456 kroner om måneden:

”Alle mine problemer bliver værre. Mad og medicin kan ikke købes, og vi ryger på gaden til januar. Mine piger og jeg mangler hjælp.”

Kealey Dencker

Jannie Larsen, 28 år, bor i Rebild Kommune, mister 3000 kroner om måneden:

”Det påvirker min søns og min hverdag ufatteligt meget. Vi har 2900 om måneden at leve for til både tøj, mad og fornøjelser pga. kontanthjælpsloftet. Min søn kommer til at lide under det her. Jeg er psykisk syg med to diagnoser.”

Jannie Larsen

 

Lotte Pedersen, 44 år, bor i Herning Kommune, mister 2536 kroner om måneden:

”To børn på 9 kommer ikke til at gå til fritidsaktiviteter. Ikke penge, hvis noget går i stykker. Ingen penge til tøj. Tandlæge skåret væk. Vi bliver mere asociale.”

Lotte Pedersen

Bodil Skat Nielsen, 37 år, bor Frederikssund Kommune, mister over 5000 kroner om måneden:

”Det påvirker min dag, at jeg skal vende hver en krone. Jeg kan ikke forsikre mit hjem ej heller mine børn, og det gør mig jo til en dårlig mor takket være børnehaven inde på Borgen, som laver rig/fattigt-land. De rige får mere, og de fattige ender på gaden med børnene.”

Bodil Skat Nielsen

Anonym. 37 år, bor på Sjælland, mister 2677 kroner om måneden:

"Jeg er enlig mor med en søn på 16 år, som går på gymnasiet. Siden jeg fik brev fra myndighederne om at jeg blev ramt af kontanthjælpsloft, har det påvirket mig gevaldigt. Jeg har svært ved at sove og græder meget. Udover det kan jeg ikke foretage mig noget pga. stress, min krop ryster og jeg er meget forvirret. Det værste er, at min situation har påvirket min søns psykisk på den måde, at når han kommer hjem fra gymnasiet vil han ikke spise og går direkte ind på værelset. Han har svært ved at stå op om morgenen og har svært ved at koncentrere sig til at lave sine lektier. Og han vil isolere sig fra sine skolekammerater.”

Avisen.dk har redigeret længden på nogle indlæg – men ikke indholdet. Antallet af kroner, som de fem personer mister under kontanthjælpsloftet, er de fem borgeres egen oplysning.

Du kan skrive din beretning i felterne herunder. Du kan også skrive til os på [email protected]

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.