Kontant Børsting: Finanslovsudspil er en ommer

LO-bossen revser regeringens udspil til næste års finanslov.
- På kort sigt vil offentlige besparelser koste arbejdspladser, for med færre offentligt ansatte mindskes efterspørgslen i hele økonomien, siger Børsting.
- På kort sigt vil offentlige besparelser koste arbejdspladser, for med færre offentligt ansatte mindskes efterspørgslen i hele økonomien, siger Børsting. Foto: SCANPIX arkiv

Forhåbentlig kommer den endelige finanslov til at se meget anderledes ud end det udspil, regeringen har præsenteret i dag.

Sådan er meldingen fra LO-formand Harald Børsting. Han er alt andet end begejstret for regeringens bud på finansloven for 2016. Finanslovsudspillet er netop blevet præsenteret af finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

- Regeringens finanslovforslag lægger desværre ikke op til den vækst og fremgang, som vi havde håbet. LO ønsker at styrke indsatsen i forhold til uddannelse, børnepasning og ældrepleje for at understøtte privat vækst. Men i stedet ser vi en borgerlig finanslov som får den modsatte virkning, siger Harald Børsting i en pressemeddelelse.

Ifølge LO meldte regeringen i august ud, at den offentlige service skal vokse mindre de næste år. Finansloven afslører, at regeringen fjerner planlagte forbedringer for fem milliarder kroner. Og det kommer lønmodtagerne til at kunne mærke, frygter man i LO. Langt det meste af den offentlige service understøtter privat vækst. Mindre offentlig service betyder mindre privat vækst, bemærker LO.

- På kort sigt vil offentlige besparelser koste arbejdspladser, for med færre offentligt ansatte mindskes efterspørgslen i hele økonomien. Derudover vil nedskæringerne også få konsekvenser i yderområderne, hvor de offentlige arbejdspladser udgør en central del af beskæftigelsen, siger Harald Børsting.

Ifølge finanslovsudspillet vil regeringen også tilgodese nogle områder. Bl.a. vil man sikre en hurtigere udredning af patienter. På skatteområdet vil regeringen afskaffe NOx-afgiften og gøre det mere fordelagtigt at overdrage unoterede aktier som fx arv eller gave.

– LO kan støtte, at man styrker indsatsen på sundhedsområdet, og det kan såmænd også være fornuftigt at afskaffe NOx-afgiften. Men det er tosset at genåbne det skattehul for unoterede aktier, som den tidligere regering lukkede. Regeringen sender et helt forkert signal ved at spare på de områder, som skal sikre kvalificeret arbejdskraft til at finansiere vores fremtidige fælles velfærd, siger Harald Børsting.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.