Konservativ: "Pape har rykket os til højre"

De konservative tog yderligere et skridt mod spærregrænsen, men gruppeformanden ser store muligheder i den nye parlamentariske situation.
Søren Pape har ikke vist nok kant i forhold til Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, mener baglandet.
Søren Pape har ikke vist nok kant i forhold til Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, mener baglandet. Claus Bech, Scanpix

Valget blev en mavepuster til Det Konservative Folkeparti, som er gået to mandater tilbage til seks. Dermed fortsætter partiet den kurs, det slog ind på efter valget i 1984, hvor partiet opnåede 23,4 procent af stemmerne – nedad.

Ved det seneste valg i 2011 blev Konservative mere end halveret, da det gik fra 10,4 til 4,9 procent af stemmerne.

Hovedet højt

Men trods fortsat kurs mod bunden prøver gruppeformand Brian Mikkelsen at holde hovedet og humøret højt.

- Nu står Det Konservative Folkeparti over for nogle store muligheder. Vi har de afgørende mandater. Det her bliver en enestående chance for at rejse os, selv om vi går lidt tilbage. Vi har de afgørende borgerlige stemmer, sagde han i noget, der lød som en sejrstale til den konservative valgfest.

En tale, der fik politisk kommentator Søs Marie Serup til på Twitter at skrive: Er det mig eller lyder Brian Mikkelsen som en kommende formand?

Genrejsning er en maraton

Den konservative formand, Søren Pape, havde på forhånd sagt, at han ville gå, hvis han ikke blev valgt ind i Folketinget. Hans mandat i Vestjylland ser imidlertid ud til at være sikret, og det var også med et tilsagn om at tage en tørn mere, at han mødte op til den konservative valgfest senere på aftenen.

- Vi har fået et hak i tuden, og det er ærgerligt. Men det tage tid at genrejse partiet og prøve at sætte retningen, en borgerlig retning. Det er ikke en spurt, men en maraton, sagde han.

Selv om valget har været en gigantisk skuffelse for det konservative bagland, lyder der heller ikke herfra noget krav herfra om, at formanden går af. I hvert fald ikke fra Maj-Britt Andrea Andersen, 33-årig pædagog og konservativt partimedlem fra Esbjerg.

- Valget er tæt på en katastrofe og må give den konservative ledelse anledning til selvransagelse. Vi har slet ikke markeret os på den måde vi skal i forhold til Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Men det er jo et ungt hold, og de må bare arbejde videre med at markere sig tydeligere, mener hun.

Social ansvarlighed tabt

Det er den sociale ansvarlighed og det kulturelle islæt, der ifølge May-Britt Andrea Andersen er gået tabt for de konservative i kampen om de borgerlige stemmer.

- Det er ingen hemmelighed, at vi er rykket mod højre, siden Pape blev formand, siger hun og frabeder sig, at hendes parti går med i en borgerlig regering.

- Jeg tror, det vil stille os stærkere, hvis vi lader Venstre og Liberal Alliance danne regering og  finder vores egen profil igen, mens vi retter fokus mod næste valgkamp, mener May-Britt Andrea Andersen.

Konservativ kant mangler

Samme holdning har 26-årige medlem af Konservativ Ungdom (KU) Rasmus Rodenberg Pedersen fra Aalborg.

- Pape er ikke slået ordentligt igennem, og vi har ikke fået skabt den kant til Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, der skal være. Men han skal også have tid til at vænne sig til rollen, og jeg har ikke noget imod, at han bliver, siger han.

Det Konservative Folkeparti har en stor berettigelse på den borgerlige fløj og kommer igen, er KU’eren overbevist om. Partiet har den økonomiske ansvarlighed, som Dansk Folkeparti mangler, og den sociale bevidsthed, som er fraværende hos Liberal Alliance ifølge Rasmus Rodenberg Pedersen.

Ond spiral

Det kan imidlertid komme til at tage tid, før vælgerne igen får øje på Det Konservative Folkepartis berettigelse, erkender tidligere formand for partiet Lars Barfoed. Han måtte ved sidste valg stå og beklage den lave tilslutning, som ved dette valg kun er blevet endnu lavere.

Lars Barfoed mener, at partiet er fanget i en ond spiral mod bunden, som De Konservative ikke kommer ud af med det samme.

- Vi er inde i en centrifuge, hvor man bliver slynget længere og længere ned. En eller anden dag bliver man jo slynget ud, men det er åbenbart en langsigtet proces siger han til Ritzau.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.