Konkursbølge rammer ældrepleje

Private firmaer må opgive at tjene penge på, at tage sig af syge og ældre danskere.
Mange private ældrepleje-firmaer bukker under. Det har konsekvenser for ansatte, borgere og kommuner, lyder det.
Mange private ældrepleje-firmaer bukker under. Det har konsekvenser for ansatte, borgere og kommuner, lyder det. Foto: Asger Ladefoged, Scanpix/arkiv

Overalt i landet må private firmaer opgive at tjene penge på at pleje syge og ældre borgere. Siden 2013, da politikerne gjorde det muligt for private firmaer at tilbyde ældrepleje billigere end kommunerne, har mindst 14 private plejefirmaer været tvunget til at dreje nøglen om. Det skriver Politiken.

Konkurserne har store konsekvenser for både ansatte, berørte borgere og kommuner, som pludselig må bruge kræfter og penge på at 'panikredde' en ældrepleje, de troede, de havde udliciteret.

"Der er kommet en underskov af mere eller mindre seriøse firmaer, der dumper priserne og så efterfølgende må konstatere, at det ikke hænger sammen. Vi frygter mange flere konkurser", siger Dennis Kristensen, formand for fagforbundet FOA.

Forbundet har analyseret konkursbølgen i den private plejesektor, blandt andet på baggrund af tal fra Lønmodtagernes Garantifond. Analysen viser, at i 2013 var godt 100 ansatte berørt af en konkurs i et privat plejefirma. Alene i de første 5 måneder af 2015 var 732 medarbejdere berørt af konkurser.

Ifølge flere eksperter er det i dag næsten umuligt at gøre ældrepleje til en forretning for de små og mellemstore firmaer. Alligevel underbyder de hinanden, og kommunerne tager de billigste tilbud, næsten uanset hvor urealistiske de fremstår", siger Jacob Torfing, professor i politik og offentlig forvaltning på Roskilde Universitet (RUC).

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.