Kongehus pudser advokater på kinesere

I Kina har et firma brugt et billede af det svenske kronprinsepar til en reklame uden kongehusets kendskab eller tilladelse.
I Kina er et billede af det svenske kronprinsepar blevet genstand for megen ballade.
I Kina er et billede af det svenske kronprinsepar blevet genstand for megen ballade. Foto: Park Dong-ju/AP

Det kan ende med at blive en dyr fornøjelse for en kinesisk virksomhed, at man har valgt at bruge et billede at den svenske kronprinsesse Victoria og hendes mand, prins Daniel, midt på gaden i millionbyen Guangzhou.

Det svenske kongehus var nemlig hverken klar over, at en sådan reklame fandtes, og de kunne derfor også afvise, at der fra svensk side er givet tilladelse til at bruge billedet. Derfor vil man nu sætte advokater på sagen, meddeler Margareta Thorgren, der er talsmand for hoffet, til SVT.

- Nej, det her er nyt. Vores juridiske rådgivere håndterer sagen nu, og ellers har vi ingen kommentarer, siger Margareta Thorgren.

Grunden til, at sagen er blevet til noget, skyldes faktisk en dansker. Det er nemlig Politikens Kina-korrespondent, Kim Rathcke Jensen, der tog et billede af plakaten, og da han efterfølgende lagde billedet op på Twitter, blev det svenske kongehus gjort bekendt med billedet.

Han fortæller samtidig, at det er meget normalt i Kina, at virksomheder, barer og andre steder i bybilledet har billeder af vesterlændinge hængende frit ude i det offentlige rum som reklame.

Det svenske kongehus bliver ikke direkte nævnt i reklamen, men der er ingen i tvivl om, at det er det svenske kronprinsepar på billedet - også selvom det nok er de færreste kinesere, der ved, at det er det svenske kronprinsepar, der pryder gadebilledet i millionbyen.

Du kan se den kontroversielle reklame fra Kina på billedet her.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.