Kongehus kvitter mands-dominans

En ny lovændring er endelig trådt i kraft overalt i det britiske kongehus, og det ændrer på tre tidligere nu traditionsbundne royale krav.
Drengene har nu ikke længere førsteret til at indtage de højeste placeringer på arvefølgen.
Drengene har nu ikke længere førsteret til at indtage de højeste placeringer på arvefølgen. Foto: Justin Tallis/AP

Når hertuginde Kate i midten af april føder sit og prins Williams andet barn, bliver den royale rolling - uanset køn - helt sikkert og fast nummer fire i arvefølgen til den britiske trone under sin farfar, prins Charles, sin far, prins William, og sin storebror, prins George på ét år.

Det slog en lov fra 2011 fast, og den trådte nu endelig i kraft den 26. marts i år. Dermed gør det britiske kongehus op med en århundrede lang tradition, hvor prinsesser altid har måttet vige pladsen for en royal lillebror.

Det skriver den britiske avis Hello! Magazine.

Den nye lov bløder op på tre traditionsbundne krav i kongehuset, hvor arvefølgen - ligesom den er vedtaget i Danmark - nu ikke længere er baseret på køn.

- Kønnet af en person, der er født efter 28. oktober 2011, giver ikke længere forrang over andre personer, lyder det blandt andet nu.

Samtidig kan en person, der er gift med en romersk-katolsk, nu tiltræde tronen, og så skal kun de seks øverste i arvefølgen søge om tilladelse til at gifte sig, som da prins Williams i 2010 friede til den dengang borgerlige Kate Middleton. Før skulle alle have tilladelse.

Lovændringerne blev vedtaget allerede tilbage i 2011, men er først trådt i kraft her fire år senere i alle de 16 lande i Commonwealth-sammenslutningen, hvor den britiske monark, dronning Elizabeth, er overhoved.

Dronningen underskrev loven i 2013, så den gælder for hele Commonwealth, og det begejstrede den britiske ligestillingsminister, Nick Clegg, der endelig kan se loven blive vedtaget i praktisk for alle landene.

- Jeg er stolt af, at det britiske parlament har taget skridtet til at afslutte århundredets religions- og kønsdiskrimination, som blandt andet vil gøre op med vores gammeldags-regler, der nu passer til det 21. århundrede, lød det fra ministeren.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.