Kongehus i modvind efter dyr ferie

En ferie på en luksusyacht har nu fået politisk fokus i Norge, hvor det venstreorienterede parti Venstre kræver mere åbenhed.
Kronprinsesse Mette-Marit kunne onsdag fejre sin 42-års fødselsdag, men nu ulmer en politisk debat om kronprinsparrets sommerferie.
Kronprinsesse Mette-Marit kunne onsdag fejre sin 42-års fødselsdag, men nu ulmer en politisk debat om kronprinsparrets sommerferie. Foto: Soren Andersson/AP

Det skønt med en lille ferie, og særligt hvis den kan foregå på en luksusyacht på azurblåt vand under sydlige himmelstrøg.

Sådan en ferie holdt det norske kronprinspar, Haakon og Mette-Marit, med deres børn tidligere på måneden.

Kronprinsparret opholdt sig på luksusyachten "Mia-Elise", der koster to millioner kroner om ugen at leje. Ferien blev ifølge Nettavisen.no afholdt lige efter brylluppet mellem Pierre Casiraghi, søn af prinsesse Caroline af Hannover, og Beatrice Borromeo.

Men den overdådige ferie får nu Venstre-politikeren Sveinung Rotevatn til at kræve mere åbenhed omkring kongehusets økonomi, efter kongehuset har nægtet at oplyse, hvem der har betalt for den dyre ferie.

- Jeg har ikke så stærke meninger om kronprinsparrets gøren og laden i ferien, men på et principielt plan mener jeg, at vi bør tilstræbe mere åbenhed om deres økonomi, siger Rotevatn til Nettavisen.no.

Kongehusets kommunikationschef, Marianne Hagen, siger, at bevillingerne fra Stortinget hvert år bliver redegjort for i årsberetningen.

- Hvad angår kronprinsparrets apanage, så råder de over to millioner kroner, når alle udgifter til Skaugum gård er dækket, siger Marianne Hagen.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.