Konflikten i Yemen kan splitte landet i to

Tyrkiet lukker ambassade i det urohærgede Yemen, der trues af splittelse.
Flere ambassader er lukket eller har kaldt diplomater hjem fra det urohærgede Yemen.
Flere ambassader er lukket eller har kaldt diplomater hjem fra det urohærgede Yemen. Foto: Hani Mohammed/AP

Styrker, der er loyale over for Yemens tidligere præsident, indtog mandag regeringsbygninger i den sydlige del af Aden, efter et fem timer langt slag, siger lokale kilder om den optrappede konflikt, som kan splitte landet i to.

Militsen, som støtter Abd-Rabbu Mansour Hadi, har vundet kontrol over adskillige regeringsbygninger efter kampe mod regeringsstyrker, der er allierede med Houthibevægelsen, siger kilderne.

Tyrkiet besluttede mandag at lukke dets ambassade i Yemen og rådede alle tyrkiske statsborgere til at forlade landet. Tidligere har De Forenede Arabiske Emirater, USA, Tyskland og Saudi-Arabien kaldt deres diplomater hjem.

Der blev kæmpet i Aden i mange timer mellem medlemmer af den såkaldte Folkelige Modstandskomité, der består af klanmedlemmer, og politistyrker. Flere blev dræbt på begge sider.

Voldsomme sammenstød i et bjergområde i provinsen al-Bayda i den sydlige del af Yemen kostede lørdag 16 houthier og 10 militante fra en sunnimuslimsk klan livet, oplyser sikkerhedskilder og lokale kilder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Flere steder i landet kæmper militante fra al-Qaeda side om side med sunnimuslimske klaner mod houthierne, som væltede præsidenten i januar og opløste parlamentet i starten af februar.

Den shiitiske klan, som støttes af præstestyret i Iran, har i stedet nedsat et midlertidigt regeringsråd.

Den shiitiske magtovertagelse i Yemen kaldes et kup af de sunni-kontrollerede nabolande på Den Arabiske Halvø.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.