Konfirmandpiger kræver lårkorte kjoler

Årets konfirmander går efter de hvide og korte kjoler. Looket er 'vampet', mener kønsforsker.
Brudekjolefirmaet Lilly udstiller praktikanter som frække kvinder.
Brudekjolefirmaet Lilly udstiller praktikanter som frække kvinder. Foto: Lilly

Når årets konfirmander sidder ved kirkealteret, vil gæsterne kunne se masser af nøgen hud fra blottede ben og bare skuldre.

De 13-14-årige piger går nemlig efter et bestemt look, når de i denne tid forbereder deres første store fest: Konfirmationen.

"Det er de korte kjoler, der hitter. Vi har to lange modeller, men det er mest de korte, der efterspørges," siger Hanne Strande, bestyrer i Lilly i Århus, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Butikken har de seneste måneder solgt kjoler til østjyske konfirmander, hvis forældre lægger mellem 1.000 og 2.500 kroner på disken, for at deres datter kan få fingrene i sit første store skrud.

Også i Hillerød mærker skrædder Ann-Vibeke Siegumfeldt, at moden dikterer bare ben.

"De unge konfirmander vil ofte have det kort. Nogle piger kan ikke få det kort nok, men eftersom det ofte er moren, der betaler, så bliver kjolen ikke kortere, end at mor er tilfreds," siger Ann-Vibeke Siegumfeldt, der ejer butikken 'Den Gyldne Tråd', til Newspaq.

De korte og nedringede kjoler får kønsforsker Karen Sjørup til at kalde konfirmationsmoden anno 2010 for 'vampet', efter hun har kigget et par af årets konfirmationskataloger igennem.

"Kjolerne er uden skuldre og korsagekjoler, der fremhæver barm og talje. De er prinsesseagtige, men hvor man typisk tænker en prinsesse som dydig, så er disse prinsesser vampede og seksualiserede," siger Sjørup, lektor ved Roskilde Universitet, til Newspaq.

Hun ser en tendens til, at konfirmationen har overtaget den funktion, som brylluppet havde tidligere.

"Brudekjolen skulle symbolisere kvindens overgang fra det uskyldige til seksuallivet i ægteskabet. På en måde overtager konfirmationskjolen den rolle i dag," vurderer Sjørup.

Ikke nok med, at de unge piger seksualiseres, så skal de også leve op til at være perfekte, fremgår det af et konfirmationskatalog, som Lilly står bag. Her indledes en artikel med i disse ord:

"Du har sikkert for længst fundet den rigtige kjole og brugt timer på at vælge sko, så nu skal alt andet selvfølgelig også være perfekt."

Men fokus på 'det perfekte' er problematisk, mener coach Nina Frank, der også har forfattet bogen 'Lige meget værd' om børn og kønsroller.

"Når vi stræber efter det perfekte, går alting op i præstationsræs. Det kan være ødelæggende for ens selvværd, fordi det perfekte sjældent kan opnås. Katalogerne lægger et massivt fokus på at 'se ud' og være lækker, og mine alarmklokker ringer, når der kun fokuseres på, at konfirmanden skal være lækker, frem for det han eller hun kan," siger hun.

Hos Red Barnet mener man imidlertid ikke, at det er et problem, at de unge konfirmander gerne vil være frække.

"Konfirmationen markerer jo overgangen fra barn til voksen, så jeg synes ikke, det er forkert, at de unge piger vil se sådan ud," siger psykolog hos Red Barnet, Kuno Sørensen, til Newspaq.

Ifølge de seneste tal fra Kirkeministeriet blev 50.161 unge danskere konfirmeret i 2008, hvilket svarer til 71 procent af de unge i konfirmationsalderen.

Konfirmationerne finder typisk sted i april og maj.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.