Kommunistchef bliver premierminister i Nepal

KP Sharma Oli, leder af Nepals kommunister, er valgt til ny premierminister i Nepal med de mange problemer.
Nepal får ny regeringschef. Han er kommunist, og han skal forsøge at løse statens mange problemer, herunder mangel på brændstof. (AP Photo/Niranjan Shrestha)
Nepal får ny regeringschef. Han er kommunist, og han skal forsøge at løse statens mange problemer, herunder mangel på brændstof. (AP Photo/Niranjan Shrestha) Foto: Niranjan Shrestha/AP

Parlamentet i Kathmandu i Nepal har søndag valgt leder af landets kommunistiske parti, KP Sharma Oli, til ny premierminister.

- Jeg meddeler, at det respekterede medlem KP Sharma Oli er blevet valgt til posten som Nepals premierminister, lød det formelt fra parlamentsformand Subash Chandra Nembang, hvorpå der udbrød jubel blandt parlamentarikerne.

Oli skal nu forsøge at få løst nogle af de store problemer, som Nepal bokser med.

Det gælder genopbygningen af landet efter det voldsomme jordskælv i april, og det gælder også samling af landet efter indførelse af en ny forfatning.

Den nye forfatning har udløst protester, ofte voldelige, og der har været grænseblokade og mangel på brændstof.

Ved afstemningen i parlamentet fik Oli 338 stemmer, mens hans udfordrer, tidligere premierminister Sudhil Koirala, fik 249.

Koirala gik af som regeringschef i overensstemmelse med kravet i den nye forfatning, som blev vedtaget 20. september.

Den kommunistiske premierminister er kendt som moderat i sit parti. Han har lovet, at han vil samarbejde med andre partier i parlamentet for at udvikle den fattige stat i Himalaya-bjergene.

- Min anmodning er, at alle partier samarbejder og bevæger sig frem mod konsensus, sagde han inden afstemningen.

- Der er grupper, som er utilfredse med forfatningen. Vi må se på deres krav, sagde den 63-årige kommunistchef.

Han siger også, at han vil accelerere genopbygningen efter jordskælvet, som kostede 8900 menneskeliv og gjorde millioner hjemløse.

Den nye forfatning har til formål at styrke statens forvandling til et fredeligt demokrati, som skal afslutte mange års ustabilitet og borgerkrig.

Forfatningen er lavet og vedtaget af folkevalgte, men der er utilfredshed i mange befolkningsgrupper.

Vitale grænseposter er blevet blokeret, hvilket har standset import af brændstof fra Indien.

Flere end 40 mennesker er blevet dræbt under sammenstød med politi, og minoritetsgrupper klager over, at de bliver underrepræsenteret i parlamentet.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.