Kommuners brug af revalidering styrtdykker

Kommunerne har tæt på halveret brugen af revalidering de sidste fem år, viser nye tal.
I oktober 2015 er 6.540 personer i revalidering, mens det var tæt på det dobbelte i 2010.
I oktober 2015 er 6.540 personer i revalidering, mens det var tæt på det dobbelte i 2010. Foto: Colourbox/arkiv

41-årige Thomas Helsted Dich blev i 1998 udlært gulvlægger. Men efter to arbejdsskader og en generel nedslidning af kroppen, er han i dag på vej ud i en ny fremtid som pædagogisk assistent. Det sker på en revalideringsydelse, der er noget højere end SU'en.

Men der bliver stadigt færre som Thomas Helsted Dich. Kommunerne har nemlig de seneste fem år halveret deres brug af revalidering. Det skriver Fagbladet 3F.

I oktober 2015 er 6.540 personer i revalidering. Men i oktober 2010 år lå det tal på næsten det dobbelte, nemlig 12.739, viser tallene fra jobindsats.dk.

6. januar begynder Thomas Helsted Dich i en elevplads i Lejre Kommune, og så står den ellers på skolebænk og praktik, indtil han om to et halvt år er uddannet.

- Jeg har fundet ud af, at det med at være noget for andre mennesker - det er den vej, jeg vil gå nu, siger han.

Stine Pallisgaard er socialrådgiver i 3F Roskildeegnen og har ydet Thomas Helsted Dich hjælp i vejen til revalidering:

- Vi ser desværre generelt en tendens til, at revalidering bliver brugt mindre og mindre. Rigtigt ærgerligt, for det er for mange den helt rigtige måde at komme tilbage til ordinært arbejde. I Lejre Kommune oplever vi heldigvis, at de bruger revalidering meget aktivt. Og det har stor gevinst og stor effekt for vores medlemmer. De kommer i beskæftigelse på ordinære vilkår, og under uddannelsen har de en forsørgelse, de kan leve af, siger Stine Pallisgaard til Fagbladet 3F.

Ifølge lektor Inger Nørreskov Jensen fra Metropol, der blandt andet udbyder socialrådgiveruddannelsen, er der netop gode erfaringer med revalidering i forhold til at få folk ind på det ordinære arbejdsmarked. Især hvis man går efter det, folk selv er motiveret for og ønsker. Og især hvis folk kommer i gang ret kort tid efter, at de har forladt et andet erhverv, siger hun.

Når man alligevel ser et fald, har det flere forklaringer, siger Inger Nørreskov Jensen:

- Kommuner læner sig blandt andet op ad to principafgørelsen fra Ankestyrelsen.

I 2009 sagde Ankestyrelsen, at man ikke skal tildele faglærte en revalidering, hvis de kan tage ufaglært arbejde og dermed vende tilbage til arbejdsmarkedet.

- Men der er også et tidspres i kommunerne, der gør, at man simpelthen ikke får matchet revalidering i forhold til målgruppen. Socialrådgivernes viden og erfaring omkring revalidering er der, men den bliver ikke synlige på grund af manglende tid. Og så er revalidering også generelt "truet". Der er kommet mange nye værktøjer til - for eksempel jobafklaringsforløb - og så bliver fokus et andet, siger Inger Nørreskov Jensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.