Kommuner vil anbringe børn hos familie for at spare penge

Flere kommuners tilgang til anbringelse af udsatte børn kan være på kant med loven, mener professor.
I flere kommner vil man spare penge ved blandt andet at anbringe flere børn i familienetværk. Flere er eksperter er betænkelige ved den praksis.
I flere kommner vil man spare penge ved blandt andet at anbringe flere børn i familienetværk. Flere er eksperter er betænkelige ved den praksis. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix

Flere kommuner er begyndt at fokusere mere på økonomi, når de planlægger, hvordan udsatte børn skal anbringes.

I budgetdokumenter, som Jyllands-Posten har gennemgået, lyder mantraet, at flere børn og unge skal anbringes i deres netværk - hos eksempelvis bedsteforældre.

Det gælder blandt andre Syddjurs Kommune. Her er der fokus på "øget brug af netværkspleje med henblik på, at reducere udgifterne til anbringelser."

I Næstved lyder det, at "billige anbringelsesformer som netværkspleje" skulle bidrage til at holde budgettet i 2015.

Udgifterne ved at anbringe i netværksfamilier, der er ulønnede, er typisk under 200.000 kroner om året. Prisen i en almindelig plejefamilie er cirka det dobbelte.

Selv om det er bredt anerkendt, at det er bedst for nogle børn at være anbragt i netværket, balancerer kommunerne på kanten af loven.

Det mener Inge Bryderup, der er professor ved Institut for sociologi og socialt arbejde på Aalborg Universitet.

- Ifølge loven skal man altid anbringe ud fra en undersøgelse af det enkelte barns behov. Man gør det stik modsatte, hvis man af princip anvender familie- eller netværkspleje, siger hun til Jyllands-Posten.

Også Anne-Dorthe Hestbæk, der er forskningschef for Børn og Familie i SFI, finder kommunernes praksis betænkelig.

I Syddjurs Kommune fastholder Per Ziedler (LA), der er formand i udvalget for Familier og Institutioner, at barnets tarv altid kommer først.

- Ellers får forvaltningen med mig at bestille, lyder det fra formanden.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.