KAOS MED KÆRESTEPENGE

Kommuner tæppebombes med klager over kærestepenge-fejl

Landets kommuner har modtaget en strøm af klager, efter at det er kommet frem, at der er lavet mange fodfejl i sager om gensidig forsørgelsespligt for samlevende. Klagerne håber, at konsekvensen bliver, at de får efterbetalt trukken kontanthjælp.
Kærestepar landet over klager over fejl i sager om gensidig forsørgelsespligt.
Kærestepar landet over klager over fejl i sager om gensidig forsørgelsespligt. Christian Lindgren/Arkiv/Scanpix

Sagsbehandlerne i flere kommuner sveder i disse dage.

Mange borgere er nemlig begyndt at klage over fejl i sager om gensidig forsørgelsespligt for samlevende, og klagerne sender sagsbehandlerne på overarbejde.

Odense Kommune er en af de kommuner, der lige nu genbehandler sager.

I 2014 fik det kommunale kontanthjælpsafsnit ingen klager over afgørelser om samliv, men fra februar og frem til midten af marts i år har afsnittet modtaget 24 klager fra borgere.

Det skriver kommunen i en orientering til det lokale arbejdsmarkedsudvalg.

Kommunernes Landsforening (KL) har anbefalet landets kommuner at vente med at efterbetale kontanthjælp til arbejdsløse, indtil KL's jurister har undersøgt sagen, og den anbefaling har fynboerne lyttet til.

- I Odense afventer vi KL og Ankestyrelsen, så vi ved, hvad vi har at gribe og gøre i, siger Gitte Grønsedt, der er afsnitsleder i kommunens kontanthjælpsafsnit.

Landets kommuner har reageret meget forskelligt i forhold til klager over fejl i sagsbehandlingen. Nogle har efterbetalt trukken kontanthjælp, mens andre har nægtet.

Aarhus Kommune: Det er avisernes skyld

Aarhus har 650 sager om samlevende, der skal forsørge hinanden. Da loven blev indført sidste år, kom der kun fem klager. Men den seneste halvanden måned er der kommet ti.

- Vi regner med, at stigningen i klager skyldes det avisskriveri, der har været om fejl i sagsbehandlingen og en Facebookgruppe, der har rejst spørgsmål om emnet, siger Anna Marie Mikkelsen, der er chef for Ydelsescenter Aarhus.

For kort tid siden kunne Aalborg Kommunes sagsbehandlere se nabokommunen Hjørring efterbetale al trukken kontanthjælp til 350 arbejdsløse, der havde været ramt af fejlagtig sagsbehandling.

Aalborg Kommune står dog fast på, at der ikke er sket generelle fejl. Men kommunen vurderer, at medieomtalen har udløst 15 henvendelser fra borgere, som ønsker at få genoptaget deres sag vedrørende samliv.

I Esbjerg Kommune er 712 borgere registreret som samlevende med gensidig forsørgelsespligt. Kommunens borgerservice har aktuelt registreret 35 klager over afgørelser i 2014 og frem til midten af marts i år.

Københavns Kommune: Borgerne har fået besked

I Københavns Kommune, hvor beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) har indrømmet, at der er sket hundredvis af fejl, er der kommet 22 klager siden midten af februar i år.

- Alle borgerne har fået besked om, at forvaltningen vil besvare klagerne, når der foreligger en juridisk afklaring af spørgsmålet om, hvordan kommunerne skal håndtere eventuelle processuelle fejl i sagerne, oplyser forvaltningen i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Nabokommunen Frederiksberg har fået otte klager i 2015.

KL ventes at komme med sin konklusion i forhold til, hvordan foreningen mener, at kommunerne skal reagere, senere torsdag.

Avisen.dk følger sagen tæt.

Fakta fra Odense

 

I 2014 fik Kontanthjælpsafsnittet ingen klager over afgørelser om samliv, men fra februar 2015 og frem til midten af marts 2015 har afsnittet modtaget 24 klager fra borgere.

 

11 af disse klager er sendt til Ankestyrelsen. 1 er blevet afvist, fordi ankefristen er overskredet, og 10 afventer. De resterende 13 er Kontanthjælpsafsnittet i gang med at genbehandle.

 

Kilde: Odense Kommune

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.