Kommuner får milliardregning for flygtninge

Det vil kunne mærkes på kommunernes økonomi, at de skal modtage en del flygtninge i år.
TV 2 Nyhederne har spurgt kommunerne, hvad de forventer, det kommer til at koste dem at modtage flygtninge i år. Ud af 98 har 89 kommuner oplyst deres udgifter, og den samlede regning løber op i hele 1,76 milliarder kroner.
TV 2 Nyhederne har spurgt kommunerne, hvad de forventer, det kommer til at koste dem at modtage flygtninge i år. Ud af 98 har 89 kommuner oplyst deres udgifter, og den samlede regning løber op i hele 1,76 milliarder kroner. Foto: Scanpix

I følge de nyeste tal fra Udlændingestyrelsen forventes Danmarks 98 kommuner at skulle modtage 12.000 flygtninge i 2015.

Og i Køge er borgmester Flemming Christensen (C) ikke i tvivl. Flygtningepresset på Europa og Danmark kommer til at kunne mærkes på økonomien.

- Det er jo massivt. Det, vi for få år siden betragtede som en mindre opgave, vi skulle påtage os, er jo vokset til at være en opgave som fylder rigtig meget, siger han til TV 2.

Kommunerne skal for eksempel sørge for sprogskole, boliger og introduktions-ydelser til de flygtninge, de tager imod. Det er en regning, der ser ud til at løbe op i milliarder af kroner.

TV 2 Nyhederne har spurgt kommunerne, hvad de forventer, det kommer til at koste dem at modtage flygtninge i år. Ud af 98 har 89 kommuner oplyst deres udgifter, og den samlede regning løber op i hele 1,76 milliarder kroner. Tallet gør indtryk på en ekspert i kommunernes økonomi.

- Det her belaster kommunerne langt mere, end vi har set tidligere, og udgifterne er så store, at det vil ramme dem på økonomien, siger kommunalforsker Kurt Houlberg fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning til TV 2.

Forskel i opgørelser

Der er forskel på, hvordan kommunerne gør tallene op, og samtidig kan de få refunderet dele af udgifterne af staten. Dermed er det usikkert, hvor hårdt og hvordan det rammer den enkelte kommunes økonomi

I Køge Kommune ved borgmesteren endnu ikke, om det bliver skolerne, ældreområdet eller for eksempel vedligeholdelse af vejene, der skal beskæres. Men der skal spares, slår han fast:

- Vi havde jo ikke forestillet os vi skulle igang med spareøvelser, men det skal vi simpelthen, siger Flemming Christensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.