Kommunen til syge 62-årige Johnny: Skriv dagbog i to år

62-årige Johnny Larsen er syg med depression, KOL og kræft. Han håbede, at han kunne få ro med et fleksjob et par timer om ugen. I stedet skal han føre dagbog over sin tid på facebook og sin blog de næste to år.
"Jeg kunne være blevet et almindeligt menneske med en arbejdsgiver. I 
stedet for en sag, der hele tiden skal tages op,” siger Johnny Larsen.
"Jeg kunne være blevet et almindeligt menneske med en arbejdsgiver. I stedet for en sag, der hele tiden skal tages op,” siger Johnny Larsen. Privat

Lige på målstregen fik Johnny Larsen alligevel ikke det fleksjob, han havde håbet på. Han fik i stedet to års såkaldt ressourceforløb.

Bloggeren Johnny Larsen har været sygemeldt med KOL, depression og eftervirknininger af kræft og troede og håbede på ro og løn med et fleksjob.

I stedet skal han bruge de næste to år til "opkvalificering af hans arbejdsevne" mener Fakse Kommune. Derefter kan Johnny Larsen måske få fleksjob to timer om ugen. Til den tid er han 64 år.

Johnny Larsen har været helt slået ud over at få nej til fleksjob.

"Jeg kunne være blevet et almindeligt menneske med en arbejdsgiver. I stedet for en sag, der hele tiden skal tages op,” siger han.

Ressourceforløbene var en del af reformen af fleksjob og førtidspension og skal bruges til at støtte mennesker i at komme på fode igen, og måske få deres arbejdsevne tilbage.

"Pengene er ikke det vigtigste"

Alle under 40 år skal have mindst et ressourceforløb af fem år, før de kan få førtidspension. For gruppen over 40 er det op til kommunens vurdering.

Nu kritiserer både borgere og flere private socialrådgivere, at også ældre, der klart har ret til fleksjob eller førtidspension, nærmest automatisk kommer i ressourceforløb.

Mens Johnny Larsen er i ressourceforløb, skal han føre dagbog over, hvor meget tid han bruger på at skrive på Facebook og sin blog. Inden to år skal Fakse Kommune så vurdere, hvad hans arbejdsevne er, og om han kan få fleksjob.

Hvornår de afgør det, ved Johnny Larsen ikke.

Han ved til gengæld, at han selv får udbetalt 6-7000 kroner mindre om måneden ved at komme i ressourceforløb i stedet for i fleksjob.

”Men pengene er ikke det vigtigste. Før fik jeg slet ingen penge, så det her er bedre. Men det havde betydet noget at bevare en forestilling om at passe et arbejde i stedet for at være på kontanthjælp,” siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.