Kommune til Spang Olsen: Læg bålsten ned eller få dagbøder

Der lyder et ramaskrig på Facebook, efter at Martin Spang Olsen er blevet pålagt at lægge sine oprejste bålsten ned. De dominerer landskabet og overtræder naturbeskyttelsesloven, siger Rudersdal Kommune.
Det er disse sten med en maksimalhøjde på 80 centimeter, som Martin Spang Olsen er blevet pålagt at lægge ned i henhold til at sikre landskabselementerne.
Det er disse sten med en maksimalhøjde på 80 centimeter, som Martin Spang Olsen er blevet pålagt at lægge ned i henhold til at sikre landskabselementerne. Foto: Martin Spang Olsen

Den kendte tidligere stuntmand og nu multikunstner, Martin Spang Olsen, har i dag meddelt, at han ikke må have sten oprejst på sin bålplads i sin have, hvor han ynder at holde større selskaber ved Sankt Hans.

Omkring klokken 13.30 tirsdag skrev Martin Spang Olsen følgende på sin Facebook-væg:

- Rudersdal Kommune har bedt mig 'lægge de oprejste sten ned' i min bålplads, da synet af de uensartede sten 'vil danne en uheldig præcedens for områdets bålpladser'.

Sagen har strakt sig over tre år, men er nu stadfæstet: Hvis ikke de oprejste sten omgående lægges ned, vil kommunen tildele tvangsbøder i henhold til planlovens § 64, stk. 1, nr. 1 og nr. 4."

Det gav hurtigt hundredevis af kommentarer og delinger med sympati for Martin Spang Olsen, som også er uforstående over for kommunens beslutning.

- Jeg skal da nok lægge de sten ned. Det er intet problem, siger Martin Spang Olsen til Avisen.dk

- Jeg forstår bare ikke, at det skal tage tre år at komme til den konklusion. Derfor valgte jeg at offentliggøre beslutningen på Facebook. Der foregår masser af ulovligheder herude. Men dem har kommunen vist ikke ressourcer til at tage sig af. Jeg hører nok til 'de små fisk', siger han til Avisen.dk.

Så selvom Martin er lidt uforstående over for beslutningen, har han altså valgt at følge loven.

Dominerer landskabet

Årsagen til, at Martin Spang Olsen ikke må have oprejste sten på sin bålplads, er, at de er i strid med naturbeskyttelsesloven, siger Mette Preisler, der er afdelingschef i Byplan i Rudersdals Kommune.

- Sagen er, at der er en søbeskyttelseslinje på ejendommen, og det betyder, at der ikke må placeres bebyggelse eller ændres i terrænet 150 meter fra søen, siger hun.

Formålet er at sikre landskabselementerne, og derfor må der hverken være campingvogne, bygges skure eller andet, der dominerer eller forstyrrer landskabet, planterne og de dyr, der måtte leve på grunden.

- I udgangspunktet måtte han ikke have haft bålpladsen, men vi har lavet det konkrete skøn, at hvis stenene er taget fra området, kan han få lov at beholde bålpladsen. Han skal ikke fjerne stenene, men blot lægge dem ned.

Ok til bål uden sten

For tre år siden fik Martin Spang Olsen besked på, at han slet ikke måtte have bålpladsen, men gerne måtte lave bål, fortæller han. Konsekvensen af et bål uden bålsten ville risikere at nedbrænde området, så han fik besked på, at det var nok blot at lægge stenene ned.

Imidlertid valgte han at søge dispensation for sin bålplads, som han sammenlignende med Stonehenge og begrundede de oprejste sten kulturelt i forhold til grundens øvrige bebyggelse.

Natur- og Miljøklagenævnet fandt dog ikke, at han havde medhold i sin klage og gav dermed Rudersdal Kommune grønt lys til at stadfæste dommen. De oprejste sten er maksimalt 80 centimeter. De skal nu ned at ligge. 

Loven tager i øvrigt ikke hensyn til, at landskabselementerne 150 meter fra søen i grove træk består af en græsplæne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.