Kommune stiller krav: Ansatte på bosteder skal advares om psykisk syge

Københavns Kommune vil fremover kræve, at de pædagogiske bosteder bliver informeret om, når en ny beboer har en behandlingsdom.
Når der kommer en ny beboer på bostederne, bør de ansatte få at vide, om han har en behandlingsdom og i så fald for hvad. Sådan lyder kravet fra Københavns Kommunes socialborgmester Jepser Christensen (S).
Når der kommer en ny beboer på bostederne, bør de ansatte få at vide, om han har en behandlingsdom og i så fald for hvad. Sådan lyder kravet fra Københavns Kommunes socialborgmester Jepser Christensen (S). Foto: Jesper Christensens hjemmeside

Det er ikke rimeligt, at medarbejderne på de pædagogiske bosteder skal tage imod psykisk syge, som er dømt for mord, grov vold eller seksuelle overgreb uden at blive informeret.

Det mener Københavns Kommune, som fremover vil stille krav om, at personalet på bostederne informeres, når der kommer en ny beboer med en behandlingsdom.

Som Avisen.dk i dag skriver, oplever ansatte på bostederne at få flere og flere beboere, som er idømt en behandlingsdom for kriminalitet. En del af dem fortsætter den kriminelle løbebane eller udsætter de ansatte og øvrige beboere for vold og trusler. Samtidig bliver de ansatte typisk ikke informeret om behandlingsdommen, og det er et mørketal, hvor mange behandlingsdømte, der er på bostederne.

- Problemet med det stigende antal retspsykiatriske patienter på vores bosteder er stort. Nogle af dem er meget voldsomme og har et stofmisbrug oveni, som gør dem kaotiske og uforudsigelige, lyder det fra Københavns socialborgmester Jesper Christensen (S).

Vil have ny type institution

Ud over kravet om, at bostederne fremover skal informeres om beboernes behandlingsdomme, presser kommunen hårdt på over for regeringen og sundhedsministeren for at finde en løsning:

- Jeg er glad for, at flere og flere nu bakker op om vores forslag om, at der skal  laves en helt ny type institutioner, der er en mellemting mellem det åbne bosted og et psykiatrisk hospital. Men det er vigtigt, at det bliver under Regionernes vinger og Sundhedsloven, så man i et vist omfang kan anvende tvang, hvis det er nødvendigt, siger Jesper Christensen.

Regioner: Vi skal blive bedre til at dele oplysninger

Hos regionerne, som har ansvaret for de psykiatriske hospitaler, er man positiv over for begge forslag.

- Jeg mener, vi skal dele alle relevante informationer med bostederne, så de har bedre mulighed for at takle de beboere, der kommer. Hvis det ikke sker allerede, tror jeg simpelthen bare, det skyldes vanetænkning. Vi skal generelt være bedre til at dele informationer regioner og kommuner imellem, siger Charlotte Fischer, som er formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

Hun støtter også forslaget om en ny type sikret institution, som skal fungere som mellemstation mellem psykiatrisk afdeling og bostederne.

Det vil både sikre en mere nænsom og gradvis udslusning af de syge, og samtidig give de ansatte bedre mulighed for at gribe ind, hvis en beboer for eksempel ryger tilbage i et misbrug eller nægter at tage sin medicin, mener Charlotte Fischer.

Flere folketingspolitikere, blandt andet Yildiz Akdogan (S), har også udtrykt sig positivt om den type institution.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.