Kommune satser på turister i kørestol

I Slagelse har man som den første kommune lavet en guide over turistmål med plads til kørestole. Vi er også en kundegruppe, siger talsmand.
Hos Muskelsvindsfonden glæder man sig over, at Slagelse bejler til deres medlemmer som turister. De opfordrer andre kommuner til at gøre det samme.
Hos Muskelsvindsfonden glæder man sig over, at Slagelse bejler til deres medlemmer som turister. De opfordrer andre kommuner til at gøre det samme. Foto: /free

Man skal ikke glæde sig for tidligt, hvis man som kørestolsbruger skal en tur på museum. Langt de fleste steder finder man nemlig først ud af, om man overhovedet kan komme ind med sin kørestol, når man er fremme.

Eksempelvis findes der ingen guide til kørestolsvenlige restauranter eller seværdigheder, hvis man besøger Visit Copenhagen's hjemmeside. Det har man overladt til de enkelte seværdigheder at skilte med efter lyst.

Sådan er det ikke i Slagelse. Her har man tværtimod kontaktet Muskelsvindsfonden for at høre, om man kunne gøre noget for at gøre området mere attraktivt for folk med fysiske handicap.

- Vi vil jo gerne have turister, og nogle af dem sidder jo i kørestol, så det er vel naturligt at servicere dem også. Nu ligger Muskelsvindsfondens feriecenter, Musholm Bugt Feriecenter, i området, hvilket også spiller ind, siger Lars Nielsen, der er direktør for Visit Vestsjælland, til Ritzau Fokus.

Selvom det er Slagelse Kommune, der har betalt brochuren, dækker den 84 turistmål over hele Vestsjælland, og er lavet i samarbejde med Visit Vestsjælland og Muskelsvindsfonden.

- Kørestolsbrugere er jo også en kundegruppe, og de gider altså ikke vente udenfor, mens alle andre er på museum, fordi døren ikke lige var bred nok til, at de kunne komme ind. De vil jo også gerne ud og opleve noget. Vi har jo også penge at bruge, men vi vil gerne have en god oplevelse til gengæld, siger Lars Nielsen, direktør i Muskelsvindsfonden, til Ritzau Fokus.

Han ønsker ikke at bebrejde nogen, hvis deres serviceniveau ikke er gearet til kørestole. Han ønsker i stedet at henvende sig som talsmand for en kundegruppe.

- Alle vores medlemmer, der har rejst i USA, fortæller, at serviceniveauet for kørestolsbrugere er helt i top. Det er det ikke fordi, man har ondt af kørestolsbrugere, men fordi man ser dem som en kundegruppe med specielle behov, siger han.

Hos Visit Vestsjælland er Lars Nielsen enig i, at kørestolsbrugere er en gruppe, man servicerer, snarere end en gruppe mennesker, man føler en særlig forpligtigelse overfor.

- Turismen steg med 15 procent i vores område i 2014 i forhold til året før. Vi tror, at det er fordi, vi ligger i midten af Danmark, hvor det er let at komme til, og fordi der er mange spændende ting. En sådan brochure er en naturlig konsekvens af det, mener Lars Nielsen.


Fakta: Ferie i kørestol

Brochuren dækker over Vestsjælland (Kalundborg, Korsør, Skælskør, Slagelse, Sprogø, Agersø med flere).

Den er trykt i 300 fysiske eksemplarer, men kan findes digitalt både via slagelse.dk og visitvestsjaelland.dk.

Via Google Play og iTunes App Store kan man finde flere forskellige apps, der hjælper dig som fysisk handicappet. Det gælder eksempelvis cafébesøg og offentlig transport.

Muskelsvindsfonden arbejder på at udvide brugervenligheden for folk i kørestol. I øjeblikket arbejder de sammen med Roskilde Festival om at gøre danske spillesteder mere kørestolsvenlige.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.