TERROR I KØBENHAVN

Kommune: Fortæl ikke at terrorist var muslim

Religiøs overbevisning skal ikke nævnes i forbindelse med angreb, mener kommune, men Red Barnet kritiserer.
Elever på Odense Kommunes folkeskoler skal ikke undervises i, at det var en muslim, der formentlig stod bag weekendens attentater i København, lyder det i en anbefaling fra kommunen. Arkivfoto.
Elever på Odense Kommunes folkeskoler skal ikke undervises i, at det var en muslim, der formentlig stod bag weekendens attentater i København, lyder det i en anbefaling fra kommunen. Arkivfoto. Foto: Colourbox/free

I et brev til kommunens folkeskoler anbefaler Odense Kommune ikke at nævne islam, når lærerne taler med eleverne om weekendens skudangreb i København.

Det skriver Fyens Stiftstidende.

- Omtal terroristen fra København alene som gerningsmand - ikke som muslim. Religion er ikke afgørende, lyder anbefalingen fra SSP-samarbejdet i Odense Kommune.

Anbefalingen er sendt til lærere og pædagoger i byens skoler, ungdomsskoler og ungdomsklubber, når de skal diskutere angrebene på et debatarrangement med en Muhammed-tegner og mod den jødiske synagoge i København.

- Uanset hvad efterforskningen må vise, så er etnicitet, religion eller andet ikke det afgørende. Det afgørende er derimod, at der er tale om en formodet gerningsmand til to drab og flere drabsforsøg, står der i anbefalingen.

Men det lader børnene i stikken, mener psykolog i Red Barnet Kuno Sørensen.

- Det er helt galt. Børnene kan jo selv læse, at den religiøse motivation spiller ind, og så er man nødt til at diskutere det, siger han til Fyens Stiftstidende.

- Det er udtryk for en berøringsangst på et tidspunkt, hvor børnene faktisk har brug for hjælp fra de voksne med modne overvejelser i stedet for, at de overlades til egne fortolkninger. Man kan ikke overlade det til dem at finde hoved og hale i, om det handler om islam generelt eller en ekstrem og rabiat fortolkning, fortsætter han.

De største tabere bliver faktisk de muslimske børn, mener Kuno Sørensen.

- De har allermest brug for, at man snakker om den skelnen mellem islam generelt og ekstremisme. Gør man ikke det, lader man dem i stikken, siger han til avisen.

Den ansvarlige rådmand i Odense Kommune, Susanne Crawley Larsen (R), siger, at anbefalingen er skrevet søndag eftermiddag, før det stod helt klart, hvem gerningsmanden til angrebene var.

Hun medgiver, at det er væsentligt at vide, hvorfor angrebet skete, og udtaler, at "det kan blive nødvendigt at ændre vejledningen undervejs".

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.