Kommune forklarer million-svindel: De skrev under

Jobrotation kan misbruges til at inkassere millionbeløb for fiktive efteruddannelser, har TV 2 afsløret. Avisen.dk har talt med den ansvarlige direktør i Københavns Kommune.
Når virksomheder har modtaget millioner i ydelser til jobrotation, har der ikke tidligere været aflagt besøg hos hverken virksomhederne eller på uddannelserne. Det vil der være fremover, forsikrer Københavns Kommune.
Når virksomheder har modtaget millioner i ydelser til jobrotation, har der ikke tidligere været aflagt besøg hos hverken virksomhederne eller på uddannelserne. Det vil der være fremover, forsikrer Københavns Kommune. Foto: Arkiv/Scanpix

Det er lykkedes for direktør for callcenter-firmaet 24 Native, David Junge, at modtage over 35 millioner kroner i jobrotationsydelse til hans selskaber. Det selvom de tilsyneladende ikke har levet op til reglerne.

Operation X på TV 2 har talt med en række tidligere ansatte fra firmaet, som fortæller, at der udelukkende var vikarer på call-centeret og ingen fastansatte medarbejdere.

Formålet med jobrotation er at fastansatte kommer på efteruddannelse og ledige får et vikarjob imens; begge dele betalt af de offentlige kasser.

Det er jobcenteret i Københavns Kommune, der siden 2012 har godkendt ydelser på over 35 millioner til 24 Native og David Junges andre firmaer. Først da TV 2 søger aktindsigt, standser kommunen udbetalingerne.

Direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune Jacob Eberholst forklarer her, hvordan det kunne gå til.

Hvad har der været af kontrolmekanismer, der skulle forhindre den her form for snyd?

- Den kontrol, der har været, ligger i, at når en virksomhed søger om jobrotation, skal de oplyse en række forskellige ting, herunder navn på medarbejderne og uddannelsesstedet. De skal skrive under på en tro og love-erklæring om, at oplysningerne er korrekte. Og virksomheden har pligt til at oplyse det, hvis der sker ændringer, siger Jacob Eberholst.

- I sagen med 24 Native er der underskrevet sådanne blanketter, og der har været dialog med David Junge undervejs. Men der har ikke før februar 2015 været fysiske kontrolbesøg. Det skete i umiddelbar forlængelse af TV 2’s aktindsigt.

Mystiske medarbejdere i Tjekkiet

Hvis man ville svindle, så skulle man udfylde blanketten og eventuelt tage en dialog med jer, og så kunne man hæve pengene?

- Kontrollen har ikke været tilstrækkelig, og det er vi ved at undersøge baggrunden for. Vi kunne godt have ønsket at dem, der var ansvarlige på det tidspunkt, hvor ordningerne med David Junge startede op, havde etableret et tilsyn, siger Jacob Eberholst.

24 Native har også afdelinger i udlandet, og virksomheden har modtaget jobrotationsydelser for medarbejdere, der angiveligt var ansat i Tjekkiet. Da TV 2 kontakter en af dem, viser det sig dog, at den tjekkiske kvinde aldrig har hørt om 24 Native.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har siden TV 2 gik ind i sagen ændret retningslinjerne, så man ikke længere kan bruge medarbejdere i udlandet til jobrotation.

- Det har været en ekstraordinær situation, fordi det er uddannelse, der er foregået i udlandet og med udenlandske medarbejdere. I Danmark kan man i langt højere grad tjekke op på de her ting ved at bruge registre og se, om der er blevet udbetalt lønninger både til dem, der har været på uddannelse og til dem, der er i jobrotation. Samtidig har man en bedre mulighed for at følge med i, hvad det er for en uddannelsesaktivitet, der foregår, forklarer Jacob Eberholst.

Ikke bekendt med andre sager

Men hvis man som skatteyder frygter, at flere har løbet om hjørner med jer, hvad har man så af garanti for, at det ikke har fundet sted?

- Kontrollen på det her område har ladet noget tilbage at ønske, og det har vi rettet op på nu. Men når det så er sagt, så er jeg ikke bekendt med, at der skulle være andre konstruktioner af den her art. I den her sag har vi jo spurgt styrelsen til forholdet med, at det var udenlandske medarbejdere.

Men i Operation X viser de jo, at man også kan snyde systemet med danske medarbejdere, som det var foregået i Århus Kommune. For eksempel ved at lade dem, der skulle være på kursus, sidde og arbejde i stedet for. Vil det også kunne foregå lige nu?

- I Århus blev det jo opdaget, og jeg mener også, at vi har fået tilstrækkelig kontrol, efter vi har indført skærpet tilsyn.

Mere kontrol og stikprøver

Hvad bliver der så gjort anderledes nu?

- Vi vil i højere grad gennemføre fysiske besøg på virksomheder og også uddannelsessteder, hvis det ikke er kendte uddannelsesinstitutioner. Vi vil følge op på, hvad det er for en type uddannelse, der foregår. Og derudover vil vi bruge registerbaseret kontrol og stikprøver for mere proaktivt at følge op på, om det, der er skrevet under på, rent faktisk sker.

Har der overhovedet været fysisk kontrol hos virksomheder ind til nu?

- Vi er i gang med en intern undersøgelse, så jeg kan ikke sige skråsikkert, at vi ikke har besøgt en eneste, men som udgangspunkt har det ikke været vores praksis. Det bliver det fremover, fastslår Jacob Eberholst.

Københavns Kommune er i gang med at kræve penge tilbage i det omfang, de har fundet uregelmæssigheder, og sagen er meldt til politiet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.