Kommune betaler gravide elever millioner i godtgørelser

Over 200 kvindelige elever, hvis uddannelsesaftaler er blevet afbrudt under graviditet og barsel, får nu godtgørelser svarende til to måneders løn.

Over 200 kvindelige elever, hvis uddannelsesaftaler er blevet afbrudt under graviditet og barsel, får nu godtgørelser svarende til to måneders løn fra Københavns Kommune. Den beslutning har Økonomiudvalget truffet på sit seneste møde. Beslutningen skønnes at ville koste kommunen mellem 4,2 og 6,8 millioner kroner.

Det skriver Fagbladet FOA.

Bag kommunens beslutning ligger en principiel dom fra Højesteret. En kvindelig gartnerelev fik en godtgørelse på to måneder, fordi arbejdsgiveren ikke ville forlænge elevaftalen, da hun var gravid. Men kvinder har ret til både forlængelse og elevløn under barsel, lød en vejledning fra Kommunernes Landsforening (KL) efterfølgende til kommunerne. Og har kommunen kendskab til sager, der ligger fem år forud for dommen, eller rejses der sager af kvinder, der i samme periode ikke fik forlænget aftaler, skal eleven kompenseres med to måneders godtgørelse.

Københavns Kommune har siden sommeren 2014 kendt navnene på 213 berørte kvinder. Alligevel er det først nu besluttet at betale samtlige kvinder godtgørelsen.

- Det er uheldigt, at processen har været så lang, og at vi ikke med det samme kunne melde klart ud, men sådan har omstændighederne været. Det skal være helt legitimt og i orden, at man tager barsel og får børn, mens man læser, siger Sundheds- og Omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) til Fagbladet FOA.

Landets øvrige kommuner bør følge trop og finde frem til de berørte kvinder for at betale dem godtgørelsen. Det mener næstformand Mari-Ann Petersen fra FOA Social- og Sundhedsafdelingen.

- Sagen viser, at der stadig er lang vej til ligestilling i samfundet som sådan. Det er en klar diskriminering af kvinder, at man ikke kan få forlænget sine muligheder for uddannelse, når man bliver gravid og går på barsel, siger hun.

Elever landet over skal dog ikke forvente, godtgørelserne kommer trillende af sig selv. Ifølge kontorchef i KL's juridiske kontor Karsten Thystrup har kommunerne ikke pligt til selv at stykke en liste sammen over berørte elever og genoptage barselssagerne, hvis det skønnes at være meget ressourcekrævende. Det skøn foretager kommunerne selv.

Skal kvinderne gøre sig forhåbninger om at få godtgørelse, skal de derfor selv rejse sagerne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.