Kommunale skraldemænd løndumpet: Gik 5.000 ned i løn

I Guldborgsund Kommune er en flok skraldemænd blevet fyret, genansat, løndumpet - og så fyret igen. Helt lovligt. Skraldemændene er dybt frustrerede. S er parat til at se på loven
En gruppe skraldemænd fra Guldborgsund Kommune har mistet jobbet
En gruppe skraldemænd fra Guldborgsund Kommune har mistet jobbet Thorkild Holmboe-Hay

I Guldborgsund Kommune blev en flok skraldemænd sidste år fyret.

En del af dem blev genansat i deres egne stillinger uden rettigheder og lønnen var nu op til 5.000 kroner mindre om måneden. Siden blev flere af dem så fyret igen. Kommunens borgere sparede 150 kroner på affaldsgebyret, om året.

Manøvren er lovlig, og Guldborgsund Kommunes affaldsselskab REFA gjorde intet, da skraldemændene med op til 30 års anciennitet blev fyret og genansat på ringere vilkår.

Skraldemændenes tillidsmand, Ole Hansen er dybt frustreret:

"REFA har smidt hårdtarbejdende kommunale skraldemænd på porten for prisen af fem pakker smøger. Det kan de simpelthen ikke være bekendt," siger han.

I 30 år har han arbejdet som skraldemand i kommunen. Hans far og farfar før ham. To gange før er han og kollegaerne blevet udliciteret og skiftet vognmænd uden problemer. Men sidste år gik det galt.

Et spørgsmål om penge - og lovgivning

REFA sendte den kommunale opgave med at hente skrald i fornyet udbud i 2013. Men det kommunale affaldsselskab undlod at gøre virksomhedsoverdragelsesloven gældende og dermed sikre skraldemændenes arbejde hos den nye vognmand.  12 skraldemænd i distrikt 3 blev fyret.

Syv skraldemænd blev siden genansat på deres gamle ruter, men løndumpet med op til 5.000 kr. mindre om måneden og de fik hverken anciennitet eller rettigheder som for eksempel løn under sygdom med over.

Direktøren i REFA, Hans Erik Jensen siger, at han godt kan se det ærgerlige for skraldemændene i, at en del mistede jobbet, og resten måtte gå ned i løn og rettigheder. Men at REFA vægtede økonomi og lovgivning:

"Vi valgte den nye vognmand, fordi han var billigst. Vi gjorde ikke virksomhedsoverdragelsesloven gældende for skraldemændene, fordi vi ikke behøvede – vi havde hverken medarbejdere eller materiel, der skulle overdrages. Og vi mener desuden, at det ville være ulovligt, hvis vi havde," siger han.

Skraldemændenes fagforening raser over, at affaldsselskabet kryber udenom at sikre skraldemændenes job:

"Selvfølgelig kunne REFA have besluttet at lade virksomhedsoverdragelsesloven gælde. Det har vi set andre eksempler på, for eksempel da Folketinget udliciterede kantinedriften. Men som REFA selv siger. Det er et spørgsmål om økonomi. Og REFA valgte at lade skraldemændene betale med deres job, løn og rettigheder. Det er meget frustrerende at være vidne til," siger transportansvarlig i 3F Guldborgsund, Thorkild Holmboe Hay.

Borgerne sparede 150 kroner

Det regionale affaldsselskab REFA sparede knapt 16 mio. kr. på sidste års udlicitering af renovationen. Borgerne i Guldborgsund Kommune fik i år sænket affaldsgebyret med 5 procent, svarende til cirka 150 kroner - eller fem pakker cigaretter - om året

"Vognmanden har siden fyret yderligere tre af de ’oprindelige’ skraldemænd, og to af de ’nye’ har selv sagt op på grund af forholdene. Det skærer mig i hjertet, og jeg ringer jævnligt til dem for at høre, om de har fundet nogte arbejde. Men ved du hvad, der er ikke mange job her i Udkantsdanmark. Og vores lokalpolitikere lader ærlig talt til at være helt og aldeles ligeglade," siger skraldemændenes tillidsmand, Ole Hansen.

Avisen.dk ville gerne have spurgt borgmesteren i Guldborgsund Kommune, John Brædder fra Lokallisten, hvorfor den kommunale opgave med at hente borgernes skrald, ender med fyringer og lønndumping af de lokale skraldemænd. Borgmesteren ønsker dog ikke at stille op til interview og henviser i stedet til REFA, det fælleskommunale affaldsselskab.

Socialdemokraternes medlem af beskæftigelsesudvalget, Lennart Damsboe-Andersen er valgt i Guldborgsundkredsen. Han er parat til at se den efter:

"Sagen om de fyrede skraldemænd fra Guldborgsund Kommune viser jo tydeligt, at loven ikke fungerer ude i virkeligheden. Socialdemokraterne vil se med alvorlige øjne på en ændring af virksomhedsoverdragelsesloven," siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.