Kommunaldirektør indrømmer: Vi syltede svage ledige for at spare penge

Odense Kommune udskød samtaler med ledige i årevis for at spare.
Svage ledige måtte vente i månedsvis på at få samtaler med kommunen - så kunne kommunen nemlig spare penge.
Svage ledige måtte vente i månedsvis på at få samtaler med kommunen - så kunne kommunen nemlig spare penge. Foto: Scanpix / Arkiv

I årevis blev mennesker med andre problemer end arbejdsløshed holdt hen, så kommunen kunne spare. Det erkender kommunaldirektør René Junker ved Odense Kommunes Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen over for Fyens.dk.

Det betød, at de ledige ikke fik den hjælp, de har krav på.

Odense Kommune er med i et frikommuneforsøg, så kommunen havde dispensation fra at skulle indkalde de arbejdsløse til faste møder. Officielt var formålet at skære ned på de formålsløse møder og i stedet bruge ressourcerne på tiltag, der faktisk fik ledige i arbejde.

Men reelt blev det bare brugt på at opsuge besparelser i kommunen.

- Den måde, man har forvandlet frikommuneforsøgene på og specielt det, du nævner der, har handlet om at få enderne til at nå sammen. Det er ikke blevet brugt efter hensigten, men brugt til at camouflere manglende ressourcer, siger René Junker til Fyens.dk.

Han kalder det "tåbeligt", idet forsøget som frikommune ellers giver nogle gode muligheder for at prioritere de tiltag, der giver mening, og afprøve nye ting.

Spareøvelsen har tilsyneladende fundet sted siden 2012. René Junker tiltrådte som direktør for forvaltningen i 2014.

Kommunen har ændret praksis i dag, men sagsbehandlerne er under voldsomt pres for at overholde lovgivningen - blandt andet på grund af de mange reformer og fordi mange ansatte søger væk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.