Kommentatorer: Her er det nye dagpengeforlig

Ifølge Børsens politiske kommentator, Helle Ib, kan et af resultaterne af finanslovsforhandlingerne blive, at arbejdsløse fremover kan se frem til at modtage en helt ny og særlig ydelse. Også DRs politiske analytiker, Jens Ringberg, at regeringen, SF og Enhedslisten er snublende tæt på en dagpengeaftale.
Børsens politiske kommentator, Helle Ib, erfarer, at ledige kan se frem til en ny, særlig ydelse.
Børsens politiske kommentator, Helle Ib, erfarer, at ledige kan se frem til en ny, særlig ydelse. Mads Nissen/Scanpix

Det er de ledige, som hverken kan få eksempelvis dagpenge, arbejdsmarkeds- eller uddannelsesydelse, kontanthjælp eller de såkaldte seniorjob i kommunerne, der kan få hjælp af den nye ydelse. Det skriver Børsens politiske kommentator, Helle Ib, på borsen.dk:

”Med ydelsen vil partierne kunne hjælpe nogle af de hårdest ramte i arbejdsløshedskøen. Forudsætningen for den nye ydelse er bl.a., at ledige ikke skal have adgang til anden form for økonomisk hjælp, lige som vedkommende også fortsat skal kunne stå til rådighed for arbejdsmarkedet,” skriver Helle Ib.

DRs politiske analytiker, Jens Ringberg, er enig. Han erfarer, at forslaget om at forlænge arbejdsmarkedsydelsen er opgivet.

"I stedet indføres en ny ydelse, der hører hjemme i kontanthjælpssystemet - ifølge DRs oplysninger har ydelsen undervejs i forhandlingerne haft arbejdstitlen 'kontantydelse',"skriver han på dr.dk.

Med en ny redning til de ledige ser det ud til, at vejen er banet for den endelige aftale om finansloven for 2015.

Ifølge Jens Ringberg svarer den nye ydelse økonomisk til arbejdsmarkedsydelsen - 60 procent af dagpengene for ikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere. Derudover bliver den omdiskuterede gensidige forsørgerpligt i kontanthjælpssystemet afskaffet, skriver Jens Ringberg.

Ydelsen kan blive en redning for de ledige, som i løbet af 2015 står til at miste en væsentlig del af deres indkomst, når eksempelvis arbejdsmarkedsydelsen, som hidtil har hold hånden under ledige, der har mistet deres dagpenge, udløber.

De igangværende finanslovsaftaler har indtil videre ikke lagt op til, at dagpengereformen og det omdiskuterede genoptjeningskrav skal ændres – selvom både SF og Enhedslisten har kæmpet for det. Helle Ib skriver, at de to venstrefløjspartier ikke får held med at føre det krav igennem i en finanslovaftale – ligesom førnævnte arbejdsmarkedsydelse heller ikke ser ud til at blive forlænget yderligere.

”I stedet kan det altså blive en del af kompromiset, at der lanceres en helt ny ydelse til de hårdest ramte arbejdsløse. De nærmere detaljer er dog ifølge Børsens oplysninger ikke endeligt besluttet,” skriver Helle Ib.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.