Kommentator: Stor risiko for nyvalg

Politisk kommentator mener, der er stor risiko for et nyvalg inden for en halv regeringsperiode.
Regeringens levetid kan blive kort, mener en politisk kommentator. Venstre skal regere på DF's nåde uanset om partiet er med i en regering eller ej.
Regeringens levetid kan blive kort, mener en politisk kommentator. Venstre skal regere på DF's nåde uanset om partiet er med i en regering eller ej. Foto: Mathias Bojesen, Scanpix

Det er nu tid til at få afdækket, om det bliver en VO- eller en ren V-regering.

Det siger politisk kommentator på BT Søs Marie Serup efter en weekend, hvor Lars Løkke Rasmussens forsøg på at danne en firkløverregering er faldet til jorden.

Og lige nu er billedet, at Lars Løkke Rasmussen sidder på Dansk Folkepartis nåde, hvor Lars Løkke hele tiden "hændervridende", som hun siger, vil skulle gå til DF for at sikre sig parlamentarisk grundlag. Og det uanset om DF går i regering eller ej.

Faren for at der bliver dannet flertal uden om regeringen, vil generelt være overhængende, mener Søs Marie Serup:

- En ren Venstre-regering er et meget skrøbeligt grundlag at danne regering på. Det vil sige, at faren for et nyvalg indenfor en halv regeringsperiode er relativt stor, siger hun til TV 2.

Hun mener desuden, at det tyder på, at Dansk Folkeparti i højere grad leder efter en vej ud af forhandlingen - frem for en vej ind.

Kan nok klare sig et par år

Også Radio24syvs politiske kommentator Jarl Cordua spår, at den kommende regering får en relativt kort levetid. Han afviser dog et lynvalg inden for det næste halve år:

- Venstre kan nok klare sig i et par år i regering. Socialdemokraterne har ingen interesse i at fremtvinge et valg, fordi partiet er i færd med at bygge en ny leder op, og samtidig har de brug for at signalere, at de vil indgå kompromiser, siger Jarl Cordua til BT.

TV2s politiske kommentator Peter Mogensen mener dog godt, at Løkke kan klare sig som mindretalsregering.

- Man går ikke af længere, bare fordi man er i mindretal. Det var i 80erne. I dag bliver man siddende, uanset hvor elendigt det går. Desuden kan Dansk Folkeparti ikke holde til at vælte en blå regering, ligesom Johanne Schmidt-Nielsen ikke kunne holde til at vælte en rød regering. Men Thulesen Dahl kan gøre livet surt for Løkke, og så er det ikke sjovt at være statsminister, siger Peter Mogensen til BT.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.